Jövő nyárra a Magyar Államkincstár lehet az egyedüli központi kifizetőhely, azaz az állampolgárok minden állami támogatást, juttatást innen kaphatnak - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen részletesen beszámolt a stratégiai és a gazdasági kabinet elmúlt üléseiről.

Ezeken az egyik fő napirendi pont volt a háttérintézmények átalakítása, amellyel kapcsolatban a tárcavezető megerősítette, hogy 20 százalékos létszámleépítés várható.

Lázár János közölte: a stratégiai kabinet arról is döntött, hogy folytatódik az új tűzoltólaktanyák és új büntetés-végrehajtási intézetek létrehozása. 2018-ig ötezer új börtönférőhely lesz.

A döntések közül azt is megemlítette, hogy szigorítani fogják a szélerőművek létesítésének feltételeit.

Történelmi jelentőségű és súlyú a népszavazás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint történelmi jelentőségű és súlyú az októberi kvótareferendum, és remélhetőleg a választók világos, egyértelmű döntést hoznak, amely megerősíti a kormányt politikai küzdelmében az Európai Bizottsággal.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: pénteken Varsóba megy Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) vezetőinek találkozójára. Magyarország a V4 révén egy olyan politikai csoportba tartozik az EU-n belül, amely ma a leginkább akcióképes, ez "a legsikeresebb külpolitikai vállalkozásunk" - vélekedett.

Mint mondta, a V4-en belül teljes egység volt a Brexit utáni teendőkről, és a visegrádi együttműködésnek nagy szerepe volt abban is, hogy a délről Európára nehezedő nyomást képesek voltunk megállítani a határnál.

A varsói egyeztetésen Angela Merkel is ott lesz, a német kancellár javaslatait meghallgatják a V4-es kormányfők - tette hozzá Lázár János.

Kisebb terhet ró a családokra az idei tanévkezdés

Idén a tanévkezdés kisebb terhet ró a családokra, mint a korábbi években - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány felelősségvállalását jelzi, hogy támogatják a családokat a tanévkezdésnél. Az alsó tagozaton minden gyerek ingyen kapja a tankönyveket, az óvodások 85 százalékának ingyenes az étkezés, és az általános iskolások 60-70 százaléka is ingyen vagy kedvezményesen jut étkezéshez - sorolta a támogatásokat.

Lázár János közölte: az új szakképzési rendszer most indul, ennek célja, hogy a diákok képesek legyen elhelyezkedni biztosítva a munkaerőpiaci utánpótlást. Úgy tűnik, a változások ellenére nagyobb zökkenők nélkül kezdődhet a tanév ezen a területen is - mondta.

Forrás: InfoRádió