Vásárhelyen egy magáncég két orvossal, sofőrrel üzemelteti a háziorvosi ügyeletet, Csongrád megye többi településén azonban egy orvos biztosítása is komoly kihívásnak bizonyul. A probléma mindenhol ugyanaz: kevés ehhez a feladathoz helyben a szakember, és a pénz is, amit ezért a munkáért fizetni tudnak – írja a delmagyar.hu.

– Ha nem lenne kötelező, nem csinálnám – fogalmazott a háziorvosi ügyeletről egy szegedi doktor. Az éjszakai és hétvégi ellátást minden településen meg kell oldani, a legnagyobb probléma azonban az, hogy lasszóval is nehéz összefogni hozzá a szakembereket. A legtöbb településen a helyi orvosok nem elegendők az ügyelet kiállítására, önkénteseket találni erre a feladatra azonban egyre nehezebb.

– Nem fizetik meg az ügyeletet – mondta Szilárd András, a Csongrád Megyei Háziorvosi Kamara elnöke. – Amellett, hogy az éjszakázás nagyon megterhelő, akárhogyan nézzük, ez túlmunka, amit kiemelten kellene kezelni. Ehhez képest ha átszámoljuk havibérre, még annál is kevesebb, mint amit a mindennapos praktizálás során kapunk a munkánkért.

Megyei körképünkből kiderült, a kevés pénz ellenére egyelőre mindenhol ki tudják állítani a háziorvosi ügyeletet – igaz, volt, ahol elismerték, hogy ez egyre nehezebb.

El kell vállalniuk 

A szegedi ügyeletet működtető Szegedi Kistérségi Közcélú Társulás igazgatója, Ratkai Imre elmondta, összesen 178 orvossal van szerződésük, nincs probléma az ügyelet kiállításával. Igaz, az orvosoknak sincs lehetőségük azt mondani, nem vállalják ezt a munkát. Szeged és térsége, illetve a hozzácsatolt Bordány és Forráskút ellátásáért a központi finanszírozási összeget adják oda az orvosoknak, ami 2500 és 3500 forint közötti óradíjat jelent attól függően, hogy hétköznap vagy hétvége van, illetve vonulniuk kell-e. Ez természetesen nem nettó összeg, számlát adnak róla a vállalkozó doktorok.

Pluszpénz a központi finanszírozás mellé

Makón szintén az ottani kistérségi többcélú társulás szervezi az orvosi ügyeletet a járás településeinek lakosai számára. Itt viszont adnak pluszpénzt a központi finanszírozás mellé. – Csak a gyermekorvosok vannak annyian, hogy működtessék a rendszert. A felnőttellátásba bedolgoznak az ügyeletre szerződött szakorvosok is – mondta el Ákosi Ádám, az önkormányzat jegyzői irodájának hatósági csoportvezetője. 

Szakorvosokkal, nyugdíjasokkal és praktizáló háziorvosokkal látják el Kistelek, illetve a hozzá tartozó 6 település háziorvosi ügyeletét. Ők szintén kapnak a központi finanszírozáson felül pluszpénzt a munkájukért, amelyet az érintett települések adnak össze. Ugyanígy egészítik ki a Szentesi járást ellátó háziorvosok ügyeleti pénzét. Ott sincs egyébként elég háziorvos helyben: Agócs Lászlóné, az önkormányzat egészségügyi referense elmondta: még Szegedről is járnak hozzájuk ügyelni orvosok.

Modernizálták a rendelőt

Csongrádon az orvosi ügyeletet a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény működteti. Hogy mennyi pénzből és milyen feltételekkel, azt nem sikerült megtudnunk, mert a nyilatkozatra jogosult igazgatónő tegnap nem volt elérhető. Hasonlóan jártunk Hódmezővásárhellyel is, pedig talán ott a legérdekesebb a helyzet: egy debreceni székhelyű nonprofit kft. látja el július elseje óta a városban a háziorvosi ügyelet szervezését. 

A cégnek még arra is volt anyagi kapacitása, hogy modernizálja a rendelőt és az ügyeleti autót, új orvosi eszközökkel, gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel és berendezésekkel szerelje fel, és az ügyeleti autót is felújították. Ráadásul nem is egy, hanem két orvost foglalkoztatnak egy időben, munkájukat pedig egy ápolón kívül egy gépkocsivezető is segíti. Az Országos Orvosi Ügyelet ügyvezetőjét kerestük, hogy megtudjuk, mit csinálnak másképp, mint a többi település, lapzártánkig azonban nem kaptuk meg az ígért visszahívást.

Forrás: delmagyar.hu