Toborzással és képzésekkel próbálja leküzdeni létszámhiányát a MÁV. A vasúttársaság egyik szakszervezetének vezetője nemrég kritikus munkaerőhiányról beszélt.

A teljes, nagyjából 38 ezer főt foglalkoztató MÁV-csoportnál jelenleg csaknem 600 állás betöltetlen ismerte el Lőcsei Virág, a társaság sajtófőnöke az InfoRádiónak.

„Ami természetesen probléma és meg is kell oldani. Folyamatosan dolgozunk rajta. Már ebben az évben a MÁV Zrt-nél 570, a MÁV-START Zrt-nél pedig 320 fő vett vagy vesz részt különböző képzéseken.”

Lőcsei Virág cáfolta, hogy ne jelentkeznének vasutasnak az emberek, mert, mint mondta, toborzásaik sikeresek, ám elismerte, hogy a szigorú követelményeknek már kevesebben felelnek meg. A sajtófőnök hozzátette, hogy a vasúttársaság életpálya-modell kialakítására és 30 százalékos bérfejlesztésre tett javaslatot a területért felelős szaktárca felé.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a hét elején beszélt arról, hogy kritikus létszámhiánnyal küzd a vasutas ágazat.

„A legnagyobb hiány forgalmi munkakörökben, már lakatos munkakörben, műszerész munkakörben, tehát biztonsági berendezéssel foglalkozó szakemberek hiányoznak. Talán nincs is olyan szegmens már a MÁV-nál, ahol ne lenne létszámnehézségről. Információink szerint maradt is el már felújítás, mert nem volt megfelelő létszám.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke Rolek Ferenc nemrég úgy becsülte az InfoRádió kérdésére, hogy jelenleg 100-200 ezer munkavállaló hiányzik Magyarországról. A munkaerőhiány az agráriumtól a vendéglátóiparon át a gyáriparig mára minden ágazatot érint, a költségvetési szférában leginkább az egészségügyben tapasztalható.

Forrás: InfoRádió