A Liga Szakszervezetek azt kéri a kormánytól, hogy hívja össze az Állandó Konzultációs Fórumot (VKF), és kezdjen tárgyalásokat a foglalkoztatás helyzetéről, összefüggésben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter járulékcsökkentési javaslatával.

Varga Mihály a Magyar Idők című napilapban hétfőn megjelent nyilatkozatában egyebek között arról beszélt, hogy az ország foglalkoztatási gondjainak egy részére a járulékcsökkentés nyújthatna megoldást, és a tárca vizsgálja, mikor és milyen mértékben lehetne mérsékelni a járulékokat.

A Liga kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egy járulékcsökkentésnek a foglalkoztatás növelését kell szolgálnia, és kérdéses, hogy ez mennyire megvalósítható.

A Liga Szakszervezetek úgy látja, a járulékcsökkentés csak akkor töltheti be foglalkoztatáspolitikai célját, ha a tehercsökkentést a munkáltatók új munkaerő felvételére és béremelésre is fordítják, ami végső soron a vásárlóerőt növelve teszi lehetővé a gazdaság fejlődését.

A szakszervezeti szövetség szerint a foglalkoztatási helyzet javításának szükségessége nem kérdőjelezhető meg. A magyar bruttó munkaerőköltség európai összehasonlításban is rendkívül magas, amit elsősorban a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó okoz, ezért érezhető tehercsökkenés ennek az adónak a jelentős mérséklésével érhető el. Ez viszont veszélyeztetheti a nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátó rendszer működését - jegyzik meg.

A munkavállalói érdekképviselet megfogalmazta azt is, hogy elemezni kell, van-e jelentős mozgósítható tartalék a nem foglalkoztatottak körében, ennek hiányában ugyanis félő, hogy a járulékcsökkentés csak a profitot növelné, miközben jelentős problémákat okozna a költségvetésnek.