A szakképzést nyújtó iskolák átalakítása miatt a tanárok nem tudnak tervezni, mert még nem jelentek meg a szakmai és közismereti tantervek – nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában.

Az érdekképviseleti vezető tájékoztatása szerint a szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból szakközépiskolák lettek. Korábban a szakközépiskolákban a közismereti tárgyak oktatási szintje megegyezett a gimnáziumokéval, így biztosítva volt a továbbtanulás lehetősége, de mivel szakmát is adtak, más irányba is mehetett a frissen érettségizett diák. Most azonban a kormány jelentősen csökkenti a közismereti tantárgyak óraszámát a szakgimnáziumokban, amely által korlátozza a továbbtanulás lehetőségét.

Galló Istvánné úgy látja, hogy a kormánynak a munkaerőpiac feltöltésére vonatkozó érve azért fals, mert nem igaz, hogy a szakmunkásoknak nem kell általános műveltséggel rendelkezniük, és az iskolák eddig sem adtak ki kész szakembereket.

14 éves pályaválasztók

Két héttel az iskolakezdés előtt még azt sem tudják az igazgatók, hány szaktanárra és hány közismereti tanárra lesz szükségük – állítja az elnök asszony, aki úgy látja, hogy elsősorban a természettudományi tantárgyak csökkentése miatt, munkaerő felesleg lesz, ezért el kell küldeni tanárokat, míg a szakmai tárgyakat tanítókból viszont hiány lehet.

Mint Gallóné elmondta, megtévesztő, hogy a szakiskolákat ezentúl szakközépiskolának nevezik, ugyanis szó sincs arról, hogy a 3 év után 2 év „ráfejeléssel” majd érettségit szerezhetnek a tanulók, hiszen a közismereti tantárgyakból nehezen tudják bepótolni a lemaradást. Miután a gimnáziumok és a szakközépiskolák között tovább csökken az átjárhatóság, a diákok arra kényszerülnek, hogy már 14 évesen szakmát válasszanak, ami a PSZ elnöke szerint sokaknak még 18 évesen sem szokott sikerülni.

Forrás: atv.hu