Közismereti tárgyakat töröl el a kormány, ezért szűkülnek a szakgimnáziumokban tanulók továbbtanulási lehetőségei – írja a vs.hu.

Átalakítja a kormány a szakoktatást. Ősztől a jelenlegi szakiskolákat felváltják a szakközépiskolák, a szakközépiskolák helyét pedig a szakgimnáziumok veszik át. Csökken a közismereti tantárgyak óraszáma, eltűnik a fizika és a kémia, emiatt kevesebb felsőoktatási intézménybe felvételizhetnek majd a szakgimnáziumok végzett diákjai.

Hátrányt jelent a szakgimnáziumok tanulóinak, hogy szeptembertől nem lesz önálló fizika- és kémiaórájuk, ezeket összevonva tanulják majd. Ezzel a kormány kizárja a tanulókat például az orvosi egyetemekről – mondta a VS.hu-nak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Egyúttal kiszorulnak minden olyan felsőoktatási intézményből, ahová ezekből a tárgyakból kell felvételizni.

Így vezetnének ki a zsákutcából

A szakoktatás átalakítását így magyarázta a kormány képviseletében Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 tévécsatornán: a szakképzés átalakításával akarja a kormány szervessé tenni az átmenetet a szak- és a felsőoktatás között, hogy a tanulók számára a szakképzés ne legyen zsákutca.

Odrobina László szerint a zsákutca elkerülése érdekében hozták létre az úgynevezett beszámítási rendszert. Ez azt jelenti, hogy ha egy diák technikusi papírt szerez egy szakgimnáziumban, és technikusi végzettségének megfelelő szakirányban képezné magát tovább egy főiskolán, akkor a korábbiaktól eltérően rövidebb idő alatt tudja a felsőoktatási intézményben a választott szakot teljesíteni – mondta az államtitkár.

Odrobina szerint azért döntött a kormány a szakképzés átalakítása mellett, mert a korábbi oktatási rendszer túlzottan elméleti megalapozottságú volt.

Galló Istvánné elmondta lapunknak, hogy a kerettanterv szerint a szakgimnáziumokban emelkedni fog a szakmai tárgyak óraszáma a közismereti tárgyak rovására. Egy jogszabály dönt arról, hogy mennyivel. A szakszervezeti vezető szerint ennek közlönybeli megjelenésére várnak szűk három héttel az iskolakezdés előtt az érintett intézményvezetők és pedagógusok.

Forrás: vs.hu