Mélyen megosztja a szakszervezeteket a baloldali pártokkal, élükön az MSZP-vel való közösködés lehetősége. Annyi bizonyos, hogy a szocialistákat már messze nem tekintik olyan vonzó szövetségesüknek az érdekvédők, mint annak idején. Sőt, egyes „nagy öreg” szakszervezetisek kifejezetten orrolnak Molnár Gyulára, az MSZP új elnökére.

Súlyos belső konfliktusok feszítik az Autonómok és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) fúzió­jából létrejött baloldali „szuperkonföderációt”, a Magyar Szakszervezeti Szövetséget (Maszsz) – állították egybehangzóan a Magyar  Idők forrásai. Székely Tamás ,a lapnak adott nyilatkozata alapján. A Maszsz alelnöke lesújtóan beszélt az MSZP új vezetője, Molnár Gyula ajánlatáról, miszerint a szakszervezetek felé szeretnének nyitni.

A kormánypártisággal aligha vádolható Székely szerint a baloldali pártoknak a szlogeneken kívül semmilyen programjuk, ajánlatuk nincs a szakszervezeteknek és a munkavállalóknak, manapság inkább a Fideszt jellemzik baloldali intézkedések. A csúcskonföderáció alelnökének kijelentései azért is érdekesek, mert a Maszsz elnöke, Kordás László lapunknak korábban viszont nem mondott nemet egy MSZP-vel való lehetséges együttműködésre, sőt egy együttműködési megállapodás lehetőségét sem zárta ki.

Szakszervezeti forrásaink mindezt azzal magyarázták, hogy az Autonómok és az MSZOSZ más hagyományokkal, hozzáállással rendelkezett a fúzió előtt a pártokhoz való viszonyulást illetően. Bár mindkét konföderáció baloldalinak vallotta magát, az Autonómok, ahonnan Székely jött, igyekezett távolságot tartani a pártoktól. Az MSZOSZ viszont, amelyből Kordás érkezett, nyíltan az MSZP-t támogatta, ennek jegyében Medgyessy Péterrel és Gyurcsány Ferenccel is együttműködési megállapodást kötött a választások előtt. Bár főként a gyurcsányi ígéretekből semmi sem valósult meg, Kordás később az MSZOSZ alelnöki székét a Gyurcsány-kormány államtitkári posztjára cserélte, majd az Állami Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese lett. Kordás ezután a szocialista politikusok vezette Közmunkások Szakszervezete főtitkári posztját töltötte be, végül a Maszsz elnöki székében kötött ki.

„Mindezek tükrében nem csoda, ha Kordás, illetve más MSZOSZ-es szakszervezeti vezetők inkább nyitottabbak az MSZP-vel való együttműködésre” – magyarázták forrásaink. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ma már az MSZOSZ-esek, és főként az egyre fogyatkozó „nagy öreg” ágazati vezetők között sincs nagy renoméja a szocialistáknak. Az MSZP jelenlegi elnökére pedig kifejezetten azért orrolnak a „régiek”, mert Molnár Gyula állítólag egy korábbi országos elnökségi ülésen lesajnálóan beszélt a szakszervezetekről, mondván: azok nem szavazatszerző tényezők, ezért nem kell foglalkozni velük. Mindazonáltal a régi szakszervezeti vezetők tisztában vannak az MSZP helyzetével és választási esélyeivel is, így nem sok értelmét látják annak, hogy a „semmivel összefogjanak” – szögezték le forrásaink. Szerintük legfeljebb egyéni ambíciókra apellálva, a fiatalabb érdekvédő-korosztállyal vehetik fel sikeresen a kapcsolatot a szocialisták.

Bár az MSZP egyelőre még nem kereste meg a közszférát képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fórumát (SZEF), Földiák András lapunknak azt mondta: nyitottak lennének, sőt kifejezetten örülnének, ha minél több párt zárkózna fel egy olyan szakmai program mögé, amelyik megfelelő közszolgálati rendszert kínálna. A SZEF elnöke nem zárta ki egy együttműködési megállapodás lehetőségét sem, ám hangsúlyozta, ilyen szoros közösködésre egyik párttal sem törekednének. Földiák András azonban egyértelművé tette: a választás előtti évben összefoglalják a legfontosabb törekvéseiket, követeléseiket, amivel támogatást kérve minden pártot megkeresnek majd.

Forrás: Magyar Idők