Hiába született precedens a hírszerzés munkatársainak kártérítésével, a Honvéd Egészségpénztár csődjében érintett honvédségi és belügyi károsultak továbbra sem vehetik biztosra az állami segítséget. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány a biztonságra építi a kommunikációját, miközben cserbenhagyja azokat, akik azt garantálnák – írja az mno.hu.

Legfeljebb a kártérítés reménye maradt a Honvéd Egészségpénztár károsultjai számára – derült ki a Honvédelmi és a Belügyminisztérium lapunknak adott válaszaiból. A két tárcához azután fordultunk kérdéseinkkel, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter július elején közölte: az Információs Hivatal megkezdte az egészségpénztár csődje miatt károsult dolgozóinak kifizetését. A lépés elvileg fordulatot hozhat az egy éve húzódó kártérítési ügy történetében.

Demeter Márta, az MSZP honvédelmi szakpolitikusa többször tett fel a Buda-Cash-brókerbotrányban érintett, huszonnyolcezer egészségpénztártag megsegítését célzó kérdést, az érintett minisztériumok azonban hasonló válaszokkal hárítottak: a pénztártagság önkéntes volt, így nem egyértelmű, milyen jogszabályi háttérrel lehetséges a kártérítések költségvetésből történő kifizetése. Az IH dolgozóinak nyújtott segítség azonban arra utal, hogy a segítségnek nincs jogi akadálya.

– Jelenleg is több alternatívát vizsgálunk, így az IH-nál alkalmazandó helytállási formát is – írta hétfői parlamenti válaszában Simicskó István honvédelmi miniszter. Ezzel a körülbelül húszezer érintett honvédségi dolgozó számára legalább a kártérítés reménye megmaradt. Kilátástalanabbnak tűnik a belügyminisztériumi dolgozók helyzete, a tárca ugyanis elzárkózott a kártérítést feszegető kérdéseinktől. Közölték: Pintér Sándor nem kíván a korábbi válaszához továbbiakat hozzáfűzni.

Teljes abszurditásba fordult a Honvéd Egészségpénztár károsultjainak ügye – mondta Demeter Márta. A képviselő szerint az egy éve ismételt, üres ígéreteknek nagyon rossz üzenete van az állomány tagjai számára. – Miközben a kormányzati kommunikáció a biztonságra épít, a honvédségnél, a Belügyminisztériumnál szolgálók futhatnak a pénzük után – folytatta Demeter. Hangsúlyozta, hogy a honvédségi dolgozók a megnövekedett határvédelmi feladatok, valamint a létszámhiány miatt súlyos leterheltséggel szembesülnek.

Forrás: mno.hu