Cáfolta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a Magyar Idők szerdai értesülését, miszerint több kiskereskedelmi vállalkozás a fogyasztói árak emelését tervezné a munkaerőhiány miatt - írja a 24.hu.

Az OKSZ megítélése szerint a kereskedelmi vállalkozások béremelésre kényszerülnek ugyan a létszámhiány miatt, de az áremelést az éles piaci verseny miatt elkerülik.

A munkabéremelés költségét elsősorban más kiadások átcsoportosításával, átütemezésével, lefaragásával gazdálkodják ki, sok esetben a nyereség terhére. A sajtóhírben jelzett 5-10%-os rejtett áremelés nem várható – írja közleményében az OKSZ. (A vállalkozások egyébként a tervezett nyereséget fejlesztésre is fordíthatnák.)

A kereskedelemben vállalkozástípusonként és szakmacsoportonként is nagyok a bérkülönbségek, 50-100 ezer forint közötti eltérések megfigyelhetők. Általános tapasztalat, hogy a nagyobb áruházláncoknál magasabbak, a kisebb boltokban alacsonyabbak a bérek. Ebben a helyzetben a kisebb boltok kényszerülnek nagyobb béremelésre, amit azonban igyekeznek óvatosan kezelni, hiszen ha árat emelnének, versenyhátrányuk még nagyobb lenne.

A nagyáruházak eddig kezelni tudták a munkaerőhiányt, természetesen elsősorban béremeléssel: az elmúlt időszakban többen is jelentettek be két számjegyű béremelést, de a fogyasztói árszintet nem áll szándékukban emelni. Mindössze néhány esetben alakult ki súlyosabb helyzet, ezeket azonban előreláthatóan rövid időn belül enyhíteni tudják.

A vasárnapi nyitva tartás többletköltségeit nem terhelik vásárlókra a kereskedők, itt is elsősorban költség átcsoportosítással enyhítik a feszültséget. A többletköltségek egy részét pontosan a korábban tervezett nyereség terhére számolják el az áruházláncok.

Elsősorban a kisvállalkozások érdekében szükséges a munkaerőhiány enyhítésére a munkaerőt terhelő közterhek mérséklése. Ez azért szükséges, mivel a vállalkozások többsége egyik pillanatról a másikra nem képes jelentős béremelés költségét kitermelni, az áremelést pedig mindenképpen el kívánják kerülni.

Forrás: 24.hu