Az ágazatból az elmúlt nyolc évben 6,001 fő távozott és csak 2,018 új, döntően pályakezdő nővér állt munkába Szlovákiában.

Szlovákia egészségügyi rendszeréből jelenleg 12 ezer nővér és bába hiányzik. Nem csak a járóbeteg-ellátó intézményekbe nehéz szak-személyzetet találni, hanem számos egészségügyi intézménybe, mondta pénteken a Szlovák Nővérek és Bábák Kamarájának (SKSaPA) képviselője.

Iveta Lazorova elmondta: a Kamara akkor döntött arról, hogy újra felveti ezt a problémát, amikor kiderült: a Pozsonyi Egyetemi Klinikát azért kellett összevonni a Mickiewiczova utcai kórház bel-klinikájával, mert nem volt elegendő nővér.

„Azt hiszem, ez a lépés Szlovákia számos egészségügyi létesítményében megtörténik, de csak kevés helyen ismerik be, hogy az összevonásra nővérhiány miatt kerül sor” jegyezte meg Iveta Lazorova, aki a helyzetet kritikusnak nevezte.

A Kamara képviselői elmondták, hogy sem az Egészségügyi Minisztérium, amelyet Tomas Drucker miniszter irányít, sem pedig a kormány nem állt elő semmiféle, a helyzet orvoslására alkalmas, életképes megoldási javaslattal.

Az SKSaPA felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia az EU azon országai közé közé tartozik, ahol a legkevesebb az egy főre jutó nővérek száma. A Gazdasági Együttműködési-és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2014. évi adatai szerint ezer főre 5,75 nővér jut az országban. Ugyanez az adat Norvégiában 16,89, Németországban 13,14, Ausztriában 8 és a Cseh Köztársaságban 7,93. A Visegrádi Négyek országai közül (a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) csak Lengyelországban rosszabb a helyzet (5,24 nővér).

Május végén 42,415 nővért és bábát tartottak nyilván Szlovákiában. Az SKSaPA hivatalának igazgatója, Milan Laurinc azt mondta, hogy az ágazatból az elmúlt nyolc évben 6,001 fő távozott és csak 2,018 új, döntően pályakezdő nővér állt munkába.

Milan Laurinc azonban elmondta azt is: a nővérek valós száma még nagyobb mértékben csökkent, mert több száz jól képzett, tapasztalt nővér külföldre ment dolgozni.

„Évente átlagosan 300 új nővér áll munkába, ami nagyon kevés” mondta az igazgató.

„Nővérek hiányában a betegek nem kaphatnak tökéletes ellátást és nem érezhetik magukat biztonságban” mondta lveta Lazorova. Rámutatott: a helyzet fő oka a munkakörülmények színvonalában keresendő. A nővéreket gyakran érzelmileg megalázzák és küzdeniük kell az anyagi elismerés hiányával is, ami a foglalkozást a legkevésbé sem teszi vonzóvá.

Az SKSaPA azért harcol, hogy megerősítse a nővérek befolyását, javítsa munkakörülményeiket és növelje fizetésüket.

Forrás: Figyelő