Ősztől csökkenhetnek a követelmények az iskolákban, a tanórákon bizonyos tartalmakat összevonhatnak, egyes témák tanítása pedig választhatóvá válik a tanulói terhek csökkentése érdekében – írta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetre hivatkozva a Magyar Idők.

A lap szerint az új tanmenetjavaslatok nagyobb szabadságot biztosítanak a tanároknak, mint eddig. Ezek a javaslatok a tanároknak abban nyújtanak segítséget, hogy a 2016/17-es tanévben a korábbi tempóban, de valamivel kevesebb kötelező új ismeretanyagot feldolgozva tanítsanak. Évfolyamonként két tanmenetjavaslat lesz elérhető, ezek egyike a korábbiaknak megfelelő, egy pedig új, rugalmas verzió lesz.

Az intézet közölte: a rugalmas tanmenetekre jellemző lesz, hogy alkalmazkodnak a korosztály és a tantárgy sajátosságaihoz.

Ezek alapján csökkenthető lesz az egyes témákhoz tartozó követelmények és ismeretelemek száma, továbbá bizonyos tartalmakat összevonhatnak, hogy órák szabaduljanak fel a gyakorlásra és ismétlésre.

Emellett egyes témákról eldönthetik a tanárok, hogy feldolgozzák-e azokat vagy sem.

A tanárok tarthatnak képességfejlesztő és gyakorlóórákat is, illetve növelhetik az ilyen típusú tanórák számát.

Persze a tanmenetjavaslatok ajánlások, és nem kötelezően választhatók, szóval nem biztos, hogy úgy fognak majd tanítani az iskolákban, ahogy azokban meg van adva. Mindazonáltal az utóbbi évek oktatáspolitikája pont hogy nem a rugalmasságról, hanem az ész nélküli központosításról és az alternatív megoldások ellehetetlenítéséről, másrészt pedig a készségek helyett a tényanyag erőltetéséről szólt, szóval ehhez képest mindenképpen haladás, hogy most legalább ajánlás szintjén megjelenik a rugalmasság mint szempont.

Forrás: Index