Te is arról álmodsz, hogy nyugdíjas korodra a verandádról egy hintázó székben ülve nézed a naplementét vagy, hogy körbeutazod a világot? Vannak olyan országok, ahol ez a valóság, de nem Magyarországon. Legalábbis egyelőre, ha a mai nyugdíjrendszert vesszük alapul – írja a Portfolio.

 A Natixis Global Asset Management legfrissebb, 2016-ra vonatkozó Global Retirement Index alapján még az USA sincs rajta azon a tízes listán, ahol jelenleg a legjobb nyugdíjasnak lenni. Az európai országok ugyanakkor dominálnak az első helyeken, nyugdíjbiztonsági oldalról Norvégia végzett az első helyen, ezt követi Svájc és Izland a dobogón. Ehhez képest az USA csak a 14. helyet tudta megszerezni, Magyarország pedig csupán a 33. helyre fért fel.

Az elemzés szerint az első helyeken végzett országok nem hiába vannak ott, hiszen külön munkahelyi vagy egyénre (öngondoskodásra) alapuló megtakarítási programjaik vannak a nyugdíjkorra való felkészüléshez. Norvégiában például az államháztartási kiadások is segítették az ország nyugdíjrendszerének fellendítését, nem beszélve az állami vagyonalapjukról. Ehhez képest a szintén előkelő helyen szereplő Új-Zélandon vagy Ausztráliában már univerzálisabb, kötelező befizetésen alapuló (vállalati) nyugdíjprogramok vannak.

Az adatok szerint az USA azért tudta csupán a 14. helyet megszerezni a listán, mivel a magas egy főre jutó jövedelem, a stabil pénzügyi intézmények, az alacsony infláció és az alacsony munkanélküliségi arány ellenére egyike azon fejlett országoknak, ahol a jövedelmi különbségek a legnagyobbak, emellett a foglalkoztatottak számához képest egyre növekszik a nyugdíjas korúak aránya, ami a nyugdíjrendszer fenntarthatósági problémáihoz vezethet.

Végezetül az elemzés azt is elárulja az egyes országoknak, hogy milyen szempontokra kellene odafigyelni, illetve mit lehet eltanulni az első helyeken végzett nemzetektől:

Az öregedő munkaerő és a várható élettartam emelkedése több nyugati országban is fenntarthatatlanná teszi az eddig még működő állami nyugdíjrendszereket. Az emberekben ugyanakkor egyre nagyobb az öngondoskodásra való hajlam, ezért a kormányoknak biztosítaniuk kell az egyéni vagy munkahelyi alapú megtakarítási lehetőségeket.

A szemfülesebb kormányok és országok már rájöttek arra, hogy az egyéneknek adott kedvezmények jelentősen növelhetik az öngondoskodási termékek népszerűségét, ami pedig jókora terhet vesz le az állami nyugdíjrendszerről. Ezek között a kedvezmények között említik például a kedvezményes adózási lehetőségeket és adójóváírást.

Az elemzés szerint a munkavállalók automatikus beléptetése a vállalati nyugdíjprogramokba egy jó lépés a helyes irányba. Természetesen ehhez biztosítani kell a dolgozóknak a befektetések ideális egyensúlyát, illetve a kellő mértékű információt ahhoz, hogy a vállalati nyugdíjprogramokból a lehető legtöbbet hozhassák ki.

A nyugdíjbiztonság nem csupán a megtakarítási csatornákról és eszközökről szól, a monetáris, a fiskális és az egészségügyi politika is mind fontos szerepet játszanak abban, hogy elégedett nyugdíjasai legyenek egy országnak.

Forrás: Portfolio