Nekünk Magyarországon sincsenek munkaerő-gondjaink, mert versenyképes fizetést adunk a munkatársainknak – mondta sajtótájékoztatóján Tim Bennett, az amerikai Propex győri gyárának igazgatója.

A sajtóbeszélgetésre abból az alkalomból hívták az újságírókat, hogy nyugdíjba megy a cég 66 éves igazgatója, Friedel Johann Hessling, aki Genfből érkezett Győrbe, s véglegesen le is telepedett a városban. (Színes egyéniségére jellemző, hogy a vállalati rendezvényeken gitározni szokott, s bluesdalokat énekelt a társaság dolgozóinak.)

A Propexnek, illetve elődjének, az AMACO-nak a  magyarországi története tükrözi a győri nemzetközi ipari parkban letelepedett külföldi vállalatok folyamatos piaci változásait. Az AMOCO (American Oil Compani) az olajfinomításnál keletkezett melléktermékek felhasználására 1997-ben nyitotta meg a gyárát Győrben. Polipropilénből masszív szőnyeg alapot állítottak elő. A repterek, szállodák, nagyobb közintézmények szőnyegeit ebbe a műanyag szálból készülő alátétbe szövik bele a vevőik.

(Az AMOCO egyébként 2001 őszétől, az USA elleni terrormerényleteket követően kiemelt rendőrségi védelemben részesült Győrött.)

Időközben az AMOCO-t megvette a British Petrol, majd profiltisztítás okán eladta a gyárat, az amerikai Propex vállalatnak. A cég anyaközpontja Chattanoogában található, de az Egyesült Államokon kívül van termelőüzemük Mexikóban, Brazíliában és Németországban is.

A Propex győri gyára most  a MOL-tól és annak érdekeltségeitől veszi meg a melléktermékeket, az elkészült szőnyegalátétet pedig  kizárólag külföldre adja el, főleg Egyiptomba, Belgiumba és Hollandiába.

Amikor a cég elődje Győrbe telepedett le, még képeztek textil szakmunkásokat, akiket jól tudtak alkalmazni a műanyag fonalakból készülő termékeik előállítására. Időközben a képzés megszűnt, de a társaság most is talál dolgozókat az üzembe.

Bennett szerint ennek egyszerű titka van: megfizetik az embereket. A Propex az iparági átlagnál 50 százalékkal többet juttat a dolgozóinak. Ez a bérszínvonal még nem rontja a társaság versenyképességét a piacon, mondták a tájékoztatón. A vállalat 280 munkatársával folyamatos munkarendben, tehát a hétvégéken is, működik.

Forrás: Népszabadság