Megremegett a Tesco működése: az áruházlánc gyáli országos frissáru-elosztó központjában akkora problémává duzzadt a munkaerőhiány, hogy akadályokba ütközik a megrendelt termékek kiszállítása az üzletekbe. Nemrégiben több dolgozó felmondott Gyálon – tudta meg a Magyar Idők. Az országszerte megfigyelhető üres polcokat a vállalat átmeneti szezonális készlethiánnyal indokolja.

 Alapvető árucikkekből napokig tartó készlethiány, szűkített kínálat, országszerte akadozó áruházi kiszolgálás vált jellemzővé a Tesco-üzletekben, ezt számos városban, illetve Budapesten is érzékelik a vásárlók. A napi friss árucikkek áruházi megrendeléseit kiszolgáló, Gyálon működő központi elosztó raktárban nemrégiben többen felmondtak, a kritikus munkaerőhiány miatt már naponta ütközik problémákba az üzletlánc ellátása – értesült a Magyar Idők. Úgy tudjuk, a helyzet tarthatatlansága miatt a nyár végén néhány egységben úgy dönthetnek, korlátozzák a nyitvatar­tást, illetve egyes kevésbé fogyó termékcsoportokat kivonhatnak a kínálatból.

Függetlenül attól, hogy forgalmas helyen lévő áruházról vagy kevésbé látogatott Tesco-egységről van szó, már az internetes közösségi oldalakon is temérdek áruházi fotó bizonyítja, hogy az üzletláncnál működési problémák léptek fel. A vásárlók, illetve a dolgozók internetes fórumokban olvasható bejegyzéseiből kiderül, az elmúlt hét végén például napokig nem volt elérhető többfajta friss tejtermék az ország számos pontján, emellett más alapvető élelmiszerek sem jutottak el időben a boltok polcaira.
– Több budapesti, illetve például a kanizsai, a hódmezővásárhelyi, a győri, a dunakeszi, a várpalotai, illetve a szegedi áruházakból jelezték, hogy nem kapnak időben árut, akadozik a raktárak feltöltése. Emiatt egyre gyakoribb, hogy üres polcok fogadják a vásárlókat – mondta lapunknak az egyik legnagyobb forgalmú budapesti Tesco-hipermarket neve elhallgatását kérő kereskedelmi igazgatója.

Jelezte: a Gyálon lévő központi raktárban nemrégiben több dolgozó felmondott a munkaerőhiányból fakadó túlterheltség, illetve a még mindig alacsonyan tartott fizetések miatt. A több száz féle friss áru elosztását országosan kezelő gyáli telephelyen jellemzően napi tíz órában, havonta néhány szabadnappal, átlagosan 90-100 ezer forintért dolgoznak az árupakolók.

– Folyamatos a létszámhiány, évek óta szenvednek az ottaniak attól, hogy nem kapnak megfelelően képzett munkaerőt a központi raktárba érkező termékek elosztásához. Az idei béremelések után átlagosan 120 ezer forintra nőtt a hagyományos áruházi árufeltöltők fizetése, a raktárosoké ennél alacsonyabb. Nagy a fluktuáció a gyáli áruelosztó központban – jegyezte meg informátorunk. Hozzátette: nincs elég ember az áruházakban sem, akik az érkező termékeket kihelyeznék a polcokra, és azokból is egyre kevesebb van, akik az egyes áruházak termékrendeléseit kezelik. – Korábban szakképzettek végezték ezt a feladatot, manapság az árufeltöltők közül emelünk ki dolgozókat erre a feladatra is – fogalmazott a kereskedelmi vezető. Mint mondta: eltűntek a szakképzettek a lánc egységeiből, már csak a húspultokban és a pékáruknál, illetve a műszaki osztályokon, valamint a pénztárakban vannak megfelelő végzettséggel rendelkező dolgozók. Eközben egyre több a diákmunkás a láncnál.

Lapunk megkereste az áruházláncot, hogy megtudjuk, mi áll az országosan akadozó áruellátás hátterében. A Tesco Globál Áruházak Zrt. szűkszavú válaszában mindössze azt közölte: a problémát átmeneti, szezonális készlethiány okozza, aminek megoldásán folyamatosan dolgoznak. A vásárlók azonban a tejtermékek, friss áruk hiányát tapasztalták az elmúlt napokban. A szezonális készlethiány azoknál a termékeknél jellemző, amelyek tipikusan ebben az időszakban, vagyis nyáron kelendőek – ilyenek a kerti eszközök, sportjátékok, nyaralási kellékek. Az úgynevezett nem élelmiszer termékek, iparcikkek azonban a Tesco másik magyarországi áruellátó központjába, Herceghalomra érkeznek a vállalat szlovákiai központjából, Galántáról – tudtuk meg a kereskedelmi igazgatótól. Megjegyezte: a Tesco másfél-két éve kezdte csökkenteni az árukínálatát: tárolópolcokat szüntettek meg több egységben, kisebbek lettek az eladótérben alkalmazott kirakodók, emellett a központi raktárban hűtőkamrákat kapcsoltak ki és vontak össze.

A hipermarketekben azt is tapasztalták a dolgozók, hogy lebontották az áru tárolására alkalmas polcokat a raktárakban, ami ugyancsak a készletszűkítést támasztja alá. Elmondásuk szerint az is egyre jellemzőbb, hogy az akciósan meghirdetett termékek idő előtt elfogynak.
– A hiányosságok már a vásárlók rovására mennek, ezt szóvá is teszik. Eközben az áruházi bevételek viszont folyamatosan nőnek, egyes boltok rendszeresen túlteljesítik a hetente elvárt forgalmat – tette hozzá a vállalati bennfentes.

Forrás: Magyar Idők