Váratlanul és némi meglepetésre negatív rekordot hozott a június a csoportos létszámleépítések statisztikájában - derül ki a legfrissebb adatokból.

Júniusban csoportos létszámleépítésben 3138 dolgozótól váltak meg a magyarországi cégek, ami több mint 4 éve nem látott mértékű elbocsátást jelent. Legutóbb ugyanis ennél több érintett egy hónapban 2012 márciusában volt, akkor 3693 alkalmazottat küldtek el.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a leépítések legjelentősebben két területet érintettek, a kiskereskedelmet és a feldolgozóipart, megyei szinten pedig Budapesten és Veszprém megyében jelentették be a legtöbb csoportos leépítést. Az ágazatokat tekintve mindenképpen meglepetésként szolgálhat, hogy pont két olyan területről van szó, ahol jellemzően a munkaerőhiánya okoz nehézséget. Viszont pont az ágazatok alapján gondolhatjuk azt, hogy felszámolással állhat összefüggésben a mostani kiugró adat. A megye és a feldolgozóipar alapján arra következtethetünk, hogy a részben a Pápai Húsgyárhoz köthető leépítések tüntek most fel a statisztikában.

A júniusi negatív rekord "tönkre tette" az idei szép statisztikát, hiszen májussal bezárólag mindössze 1418 fő érintettségéről árulkodnak a számok, ami történelmi rekordnak tekinthető, hiszen 2009-ig visszamenőleg egyszer nem volt ennyire kevés csoportos leépítésben érintett dolgozó az év első öt hónapjában.

Tovább javul a piac

A csoportos leépítés mellett egy másik rekordot is tartalmaz a statisztika, hiszen 2 éve nem volt ennyire sok munkaerőigénye a vállalkozásoknak. Állami támogatás nélkül ugyanis 20 061 új állást jelentettek be a cégek a munkaügyi hivataloknál. Ennél nagyobb havi igény legutóbb 2014 júniusában keletkezett, 20 522 új pozíció meghirdetésével. A friss adat egyébként 1500-zal haladja meg a májusit, az egy évvel korábbit pedig közel 2000-rel.

Emellett 22 740 pozíció nyílt meg állami támogatás segítségével, ami havi szinten csökkenés, előző év azonos időszakához viszonyítva viszont nagyobb munkerőigényre utal. Ezzel együtt júniusban összesen 42 801 új álláslehetőség nyílt meg a regisztrált álláskeresőknek, akik száma egyébként tovább mérskélődött 2016 júniusában. Egy hónap alatt 16 ezerrel 291 ezerre csökkent a számuk, ami történelmi rekord, hiszen a nyilvántartott álláskeresők száma még sosem volt 300 ezer alatt 2004-ig visszamenőleg.

Hiába azonban a létszám csökkenése, úgy tűnik, az állástalanok helyezete fokozatosan egyre kilátástalanabbá válik. Az átlagos regisztrációs idő ugyanis újabb történelmi csúcsra emelkedett júniusban, immár 409 nap alatt sikerült munkát találniuk az érintetteknek. Ez májusban 403 nap volt, egy évvel ezelőtt pedig még "csak" 387.

Forrás: mfor.hu