Pozitív a takarékszövetkezeti ügyben elkezdődött tisztulási folyamat, ha a kistulajdonosok újra birtokon belülre kerülnek, az már jó, és ha ennek az az eredménye, hogy Orbán Viktor és Demján Sándor többet beszél emiatt egymással, az is pozitív – erről Dávid Ferenc beszélt az ATV Egyenes beszéd Ráadás című műsorában.

A VOSZ főtitkára szerint, ha a szövetkezetben döntő szava lesz a tagoknak, akkor az egy jó irányba történő elmozdulás lesz. A szakember az országos munkaerőhiánnyal kapcsolatban azt mondta: munkaerő van Magyarországon, 250 ezer regisztrált munkanélküli van, 250 közmunkás van, akik szintén tekinthetőek tartalékseregnek.

Hozzátette: ennek a félmillió embernek a 42 százaléka általános iskolai végzettségű, egyharmaduk digitális analfabéta, őket nem lehet alkalmazni. Valóban drámai a helyzet, már nemcsak a Dunántúlon, Kelet-Magyarországon sincs foglalkoztatható munkaerő – fogalmazott. Dávid Ferenc kijelentette: és akkor még nem beszéltünk a 200 ezer olyan munkanélküliről, aki nem regisztrált munkanélküli. A VOSZ főtitkára hangsúlyozta: az is nagy baj, hogy a munkaerő Magyarországon egyáltalán nem mobil, nem mennek a munka után.

A szakember elmondta: az alapfokú oktatás és a szakképzés rendszere nagy átalakításra szorul, az általános iskolákból olyan gyerekanyag érkezik, akiknek nehéz a szakma tanítása. Hozzátette: az erdélyi magyarság sem már Magyarországra jön dolgozni. A kormányprogramnak a „Gyere haza fiatal” helyett inkább a „Maradj itthon fiatal” mottót kellene követnie – magyarázta.

Forrás: ATV