Az épületüzemeltetés területén komoly gondot jelent a munkaerőhiány, és számos megoldásra váró feladat van a képzésben is, ezért foglalkoztatási kampányt indítanak szeptemberben a középiskolások számára. Ennek keretében fiatalokkal ismertetik meg, mit jelent a létesítménygazdálkodás – írja a Magyar Idők.

A létesítménygazdálkodás közvetlenül és közvetve százezreknek ad munkát, éves forgalma több mint kétezermilliárd forint. A Létesítménygazdálkodók és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetségének elnöke rámutatott: ennek ellenére a munkaerőhiány egyre nagyobb problémát jelent a betanított munkások, szakemberek és a mérnökök esetében egyaránt. Ennek okát Schmidt József az egyre bővülő magyar gazdaságban látja, hiszen az állástalanokat pillanatok alatt felszippantja a munkaerőpiac. Másfelől sokan – főleg a szakemberek, mérnökök – Nyugatra mennek a vonzó és kecsegtető fizetések reményében. Az elnök kiemelte: a közép- és felsőfokú szakemberképzés és -pótlás területén számos teendő vár még megoldásra.

Ezért foglalkoztatási kampányt indítanak, ennek során a szakközépiskolákat érik el, ahol a fiatalokkal megismertetik, mit jelent a létesítménygazdálkodás, és milyen karrierlehetőség nyílhat előttük ezen a területen. A felsőfokú képzésben pedig egységes tananyag összeállítására lenne szükség, és meg kellene állapodni abban, mennyire legyen duális a képzés. fontos lenne, hogy a facility manager szakirány választható legyen a felsőoktatási intézményekben is. A magyar cégek lehetőségeit firtató felvetésre, hogy a külföldi multik ragaszkodnak-e a már megszokott kinti partnereikhez, üzemeltetőkhöz, étkeztető, biztonsági vagy takarítócégekhez, vagy esélyt adnak a környezettudatosan, magas minőségen szolgáltató magyar kis- és középvállalkozásoknak, az elnök azt felelte, hogy vegyes a kép. Örvendetesnek tartja azonban, hogy utóbbiak előtt egyre nagyobb lehetőségek nyílnak itthon és a régiós piacon egyaránt.

A vasárnapi zárva tartás megszüntetéséről Schmidt József elmondta, hogy ez a létesítménygazdálkodási piacon nem hozott jelentős változást, hiszen a bevásárlóközpontoknál az őrzés-védés és a takarítás a szünnapon is megoldott volt, ráadásul a jelentős volument képviselő irodák és a gyárépületek esetében nem történt változás.

A fejlesztésekkel kapcsolatban az elnök rámutatott: egy ingatlan tervezésekor fontos lenne, hogy az üzemeltetési szempontok is minél nagyobb arányban érvényesüljenek a tervezőasztalon. Ez az ingatlan tulajdonosának, használóinak és a létesítménygazdálkodóknak is komoly pluszt jelentene a működtetés során, ez pedig forintosítható haszon. A fejlesztéseknél az energetikai szempontokat kiemelten figyelembe kell venni.

A létesítményüzemeltetési piacon a trendek folyamatosan változnak a tevékenység kiszervezése és a visszavétele között. Schmidt József szerint azonban, ha komoly szakmai nívón szeretnék megvalósítani a munkát, ahhoz belső minőségi rendszerre van szükség. Az üzemeltetési szakemberek alkalmazása amúgy jó befektetés, hiszen a működéssel kapcsolatos költségek e szakemberek foglalkoztatásával jelentősen lefaraghatók, mégis az épületek 69 százalékának üzemeltetése még mindig belső tevékenység, azaz nincs kiszervezve – tette hozzá Istiván Rita, a szövetség főtitkára.

Forrás: Magyar Idők