Egy friss kutatás szerint Magyarországon 530 olyan család van, amelyekben a szülők elhagyták a gyerekeiket. Vagy a nagyszülők, vagy valamelyik testvér neveli tovább a gyerekeiket, amíg külföldön pénzt keresnek. A szétszakadt családok interneten tartják a kapcsolatot egymással, de az évekig tartó különélést a gyerekek szenvedik meg a legjobban. Sokszor betegek, depressziósak vagy deviánsak lesznek.

A külföldi munkavállalás miatt szétszakadt családok és hátrahagyott gyerekek problémája viszonylag újnak - egy évtizedesnek - számít Magyarországon - mondta a Faktornak Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalu programfejlesztési igazgatója.

Azokat a családokat, amelynek tagjai különböző országokban élnek, transznacionális családoknak hívjuk. Az sem ritka, hogy mindkét szülő egy másik országba költözik. Az otthon maradt gyerekeket valamelyik nagyszülő, esetleg egy szomszéd vagy barát gondjaira bízzák, de nem ritka az sem, hogy a nagyobb testvérek vigyáznak rájuk.

Egy friss kutatás szerint 530 olyan család van az országban, akiknél mindkét szülő külföldön dolgozik. Olyan is akad, ahol a gyerekét egyedül nevelő szülő hagyta hátra a munkavállalás miatt a gyerekét. Az ilyen - vagyis transznacionális - családok leginkább Tolnában, Borsodban, Veszprémben és Baranyában vannak.

De a pénz nem minden. A gyerekek ugyanis sok esetben nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is eltávolodnak a szüleiktől.

Ennek közvetlen következménye lehet akár depresszió, szorongás kialakulása az otthon hagyott gyermekeknél, illetve a deviáns magatartásformák kialakulásának fokozott kockázata, az egészségi állapot, vagy éppen az iskolai eredmények romlása – írja a kutatás.

A román helyzet sokkal rosszabbA legtöbb hátrahagyott gyermek Európában Romániában él. A jelenség több településen olyan súlyos problémát okoz, hogy 2006 júniusa óta az önkormányzatok kötelesek számon tartani és figyelemmel kísérni azokat a gyermekeket, akiknek a szülei külföldön dolgoznak. A 2011-es hivatalos adatok szerint 85 ezer romániai gyermek szülei éltek külföldön. Ezek közül 36 ezer 700 gyereknek az apja és az anyja is külföldön élt és dolgozott. Az UNICEF sokkal durvább számokat ír:

2007 augusztusában 350 ezer érintett gyerekről számolt be, ami azt jelenti, hogy a 0–18 éves korosztály 7 százaléka maradt egyedül. A becslés szerint közülük 126 ezer gyermeknél az apa és az anya is külföldre ment.

Forrás: Faktor