Elsősorban a közlekedést, a munkába járást támogatják béren kívüli juttatás formájában a cégek, de népszerű a jövőre megszűnő Erzsébet-utalvány is – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelentéséből. Jellemzően a közép- és nagyvállalatok adnak kafetériát a munkavállalóiknak – írja a Magyar Idők.

 A megkérdezett cégek valamivel több mint fele nyújt béren kívüli juttatást a munkavállalóknak, azonban a kisvállalatok között nem elterjedt a kafetéria – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet felméréséből. A megkérdezett 2800 hazai vállalkozás 55 százaléka nyújtott az év első felében legalább egyféle béren kívüli juttatást, negyven százalékuk a helyi bérletet vagy az egyéb utazási támogatást finanszírozza. A megkérdezettek 32 százaléka a jövőre már megszűnő, illetve forintosított Erzsébet-utalványt adja, de sokan választják a Szép-kártyát, valamint az iskolakezdési hozzájárulást is. A lakhatást támogatja a legkevesebb cég.

A vállalat méretét tekintve a 10 fő alatti mikrovállalkozások mindössze 45 százaléka ad béren kívüli juttatást. A nagyobb, 10 és 50 fő között foglalkoztatóknak azonban már a 85 százaléka nyújt valamilyen hozzájárulást. A 250 főnél többeket alkalmazó nagyvállalatoknál pedig csak hét százalék válaszolta azt a felmérésben, hogy nem ad kafetériát. Ágazati bontásban elsősorban a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, valamint az építőiparban és a szolgáltatások területén dolgozók számíthatnak béren kívüli juttatásra. A külföldi vagy részben külföldi tulajdonú cégek e téren adakozóbbaknak bizonyultak.

A kafetéria keretösszege nagyjából megegyezett az év első hónapjaiban a múlt év azonos időszakával. A kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások emeltek legnagyobb arányban a juttatások összegén. Azok a cégek, amelyek csökkentették a béreket, nem kompenzálták béren kívüli juttatással a kieső összeget. Arra a kérdésre, hogy mennyire tartják megfelelő eszköznek a béren kívüli juttatásokat vállalatuk vonzóbbá tételére a munkavállalók körében, a válaszadók 37 százaléka a megfelelő vagy inkább megfelelő opciót választotta, míg 34 százalékuk kevésbé megfelelőnek vagy nem megfelelőnek, 29 százalékuk pedig közepesnek ítélte a kafetéria szerepét.

Korábbi bejelentés szerint jövőre megszűnik az Erzsébet-utalvány, ezért lényegesen átalakul a hazai kafetériaszabályozás. Emiatt évi 100 ezer forintot kaphatnak utalvány helyett készpénzben a munkavállalók, továbbra is adómentesen. A Szép-kártya megmarad, a versenyszférában a feltölthető keret évi 350 ezer forint lesz. Korábban a lapunk által megkérdezett szakértők mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról kedvezően értékelték a rendszer átalakítását. A cégek várhatóan nem változtatnak a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos szokásaikon, a dolgozók pedig az egyéb támogatásoknak köszönhetően további támogatásokat élvezhetnek.

Forrás: Magyar Idők