Július 15-re ígérte a kormány a nem pedagógus végzettségű, nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő (NOKS) alkalmazottaknak, hogy megkapják annak a 70 ezer forint béren kívüli juttatásnak az első felét, amelyet a Köznevelési Kerekasztal április 19-i ülése után jelentettek be. Pénz helyett azonban Sipos Imre sajtótájékoztatóját kapták – írja a Népszabadság.

A köznevelési helyettes államtitkár közölte, hogy a jövő héten már tényleg küldik az ígért 35 ezer forintot – Erzsébet-utalványban.
Nem ez az egyetlen meglepetés, amivel az államtitkár szolgált, ugyanis csak azok a NOKS-alkalmazottak számíthatnak a járandóságra, akik a Kliknek dolgoznak. Kimarad a bölcsődei és óvodai dajkák és gondozók nagy része, ugyanis a köznevelés ezen szintjei önkormányzati kézben vannak. Megkapják viszont a 70 ezer forintot az iskolatitkárok, a pedagógiai asszisztensek, a pszichológusok és a szabadidő-szervezők.

Sipos megismételte, hogy a Klik-dolgozók 2017. január 1-jétől 7+3 százalékos béremelést kapnak, amiből a 3 százalék differenciáltan osztható. A szakszervezetek szerint azért elfogadhatatlan ez a kismértékű emelés, mert a nevelést-oktatást segítő dolgozók fizetése nyolc éve nem változott, azt továbbra is a 2008-as közalkalmazotti bértábla szerint számolják. Havi nettó bérük így 80-90 ezer forint körül van.

A NOKS-alkalmazottak korábban kétségbeesett hangvételű leveleket küldtek kormánytagoknak, amelyben azt taglalták, milyen méltatlan összegért végzik a munkájukat. Érdemi választ nem kaptak.

Forrás: Népszabadság