Nem a munkaerő szabad áramlásának megnehezítésével, hanem regionális fejlesztések megvalósításával lehetne elősegíteni a fiatalok szülőföldjükre való visszatérését - jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Unió  kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa pénteken, egy, a Gombaszögi Nyári Táborban tartott beszélgetésen.

 

Navracsics Tibor a felvidéki magyar fiatalok egyik nagy múltra visszatekintő nyári rendezvényén a Menni vagy maradni? Fiatalnak lenni Európában című panelen vett részt. Az uniós biztos a mintegy másfél órás fórumon egyebek mellett az Európai Bizottság szerepéről, megítéléséről, az európai ifjúságpolitikáról, a fiatalok Európában, illetve szülőföldjükön való boldogulásáról is beszélt.

Ezzel összefüggésben az Erasmus program eddigi és jövőbeni szerepét emelte ki, rámutatva: az Erasmus, amelyet a legerősebb közösségépítő programnak nevezett, nagyban hozzájárulhat az európai identitás terjesztéséhez és a fiatalok munkapiacon való érvényesülését megkönnyítő tapasztalatszerzéshez is. A program sikerét mutatja szerinte az is, hogy egy felmérés résztvevői az uniós integráció vívmányai közül - a béke, a szabad munkaerő-áramlás és az euró után - a negyedik legjelentősebbnek ítélték az Erasmust. Rámutatott: a közösségépítés és tapasztalatszerzés mellett a magyar fiatalok számára az Erasmus a nyelvtanulásnak is sikeres eszköze, valamint lehetőség arra is, hogy Nyugat-Európában magukévá tegyék az ottani világszemléletet. „A magyar társadalomnak erre a kulturális importra nagy szüksége van” - jegyezte meg.

Navracsics Tibor a külföldön tanuló vagy ott munkát vállaló fiatalok hazájukba való visszatérése és szülőföldjükön való érvényesülésük kapcsán úgy vélekedett: a visszatérést leginkább olyan regionális fejlesztésekkel lehetne elősegíteni, amelyek munkalehetőségek által is vonzóvá teszik szülőföldjüket a fiataloknak. Hozzáfűzte: nem tartja megoldásnak a munkaerő szabad áramlásának megnehezítését, „ahogy azt most a britek teszik.”

„Inkább otthonmaradásukat és visszatérésüket kell elősegíteni, nekem inkább a visszatérítés kifejezés tetszik” - vélekedett.
Az Európai Bizottság működéséről és az integráció folyamatáról szólva a biztos a tagországok együttműködési készségét hangsúlyozta, ami szerinte egyes kérdésekben, például a migránsválságban hiányzik.

Egy, a magyar, illetve a V4-es érdekérvényesítés brüsszeli sikerességét firtató nézői kérdésre válaszolva azt mondta, az az érzése, hogy a visegrádi négyek közül Brüsszelben Lengyelország „látszik a legjobban”, Szlovákia erején felül teljesít láthatóságban, a cseheket alig látni, Magyarországnak pedig „sok elvesztegetett év után javulnak a pozíciói”.

Az októberi magyarországi kvótanépszavazásról azt mondta, hogy belügyről lévén szó az Európai Bizottságnak ezzel kapcsolatban nincs hivatalos álláspontja, de személyes véleményének hangot adva fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a referendum nem EU-ellenes népszavazás lesz.