Súlyos anyagi gondokkal küzd a gyógyíthatatlan beteg gyerekeket és családtagjaikat segítő Dóri Ház: állami normatívát nem kapnak, az ígért minisztériumi támogatásra közel fél éve várnak – írja a bama.hu.

Komoly anyagi nehézségekkel küszködik az ország első gyermekhospice-háza, a pécsi Dóri Ház – jelent meg a hír a minap. Mára odáig jutottak, hogy gondot okoz a nővérek, orvosok, terapeuták bérének finanszírozása, de régebben volt példa arra is, hogy az épületben az áramot kikapcsolták. Működéséhez normatív támogatást az államtól nem kap az intézmény. Jóllehet tavaly év elején még arról volt szó, hogy az egész országot lefedő – a meglévő kettő mellé további három ház létesítésével –, társadalombiztosítási finanszírozással működő gyermekhospice-ellátás megvalósul hazánkban. Ezek az elképzelések azonban a terv szintjén megrekedtek.

A Dóri Ház mostani működési nehézségét emellett az okozza, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben megítélt a létesítményt működtető Szemem Fénye Alapítvány számára ötmillió forintot – a pénzre március óta várnak. Ha azonban meg is érkezik a támogatás, az is csak arra lesz elég, hogy rendezzék a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé fennálló tartozásukat. Gyura Barbara, az alapítvány elnökének nyilatkozata szerint a 2010-ben alapított ház fenntartása – ahol a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekek élet végi ellátásának biztosítása mellett a hozzátartozók mentesítése a fő cél – havi 3-5 millió forintba kerül, ezt cégek, magánszemélyek adományaiból és pályázati pénzekből próbálják finanszírozni.

Schobert Norbi utalta a gyorssegélyt

A Dóri Ház problémáiról értesülve Schobert Norbert azonnal az alapítvány segítségére sietett. A fitneszguru és üzletember évek óta támogatja a gyermek hospice házat. Miután tudomására jutott, hogy aktuálisan milyen komoly anyagi problémákkal küzdenek, rögtön felkereste az alapítvány elnökét, akitől megtudta, hogy egymillió forint gyorssegélyre lenne szükség a ház napi fenntartási költségeinek fedezéséhez. Schobert Norbert az összeget azonnal átutalta az alapítvány számára, bízva abban, hogy példájával másokat is arra ösztönöz, hogy lehetőségeikhez képest segítsenek a bajba jutott intézménynek.

Ápolnak, vigaszt nyújtanak

A gyermekhospice-házak szolgálata – amelyből hazánkban mindössze kettő, egy Pécsett és egy Törökbálinton működik - a gyógyíthatatlan betegség diagnosztizálásától kezdődik, és a gyászban is tart. A gyermeküket elveszítő szülőknek is igyekeznek segítséget és vigaszt nyújtani. A kis betegeket sem csupán ápolják: küldetésük, hogy álmokat váltsanak valóra, és ezzel boldoggá tegyék, illetve akár meghosszabbítsák a gyerekek életét. A házak életvégi ellátást nyújtanak, és a sokszor kimerült, csüggedt szülőktől egy időre átveszik a gyermek ápolását és felügyeletét.

Forrás: bama.hu