Kiemelt szerepe van az újításnak a gazdasági növekedésben a szakminiszter szerint. Varga Mihály erről egy gyógyszeripari cégnél beszélt, a vállalkozás 300 milliós fejlesztéssel gyorsítja fel a gyártást.

Pilisborosjenőn évtizedek óta készítenek filmtablettákat. Az ilyen gyógyszereknél a külső bevonat szabályozza a hatóanyagok feloldódását a szervezetben. „Ennek a korszakalkotó technológiának köszönhetően akár 6 kilogrammos mérettől a több tonnás gyártási tételekig képesek vagyunk a tablettáink magas minőségű bevonására úgy, hogy eközben a tabletták 6-10 percet töltenek a bevonási műveleti zónában a korábbi technológiákkal ellentétben, ahol akár 5-10 órát is igénybe vett a bevonási művelet” – mutatott rá Ács Zoltán, a Meditop Kft. társtulajdonosa a HírTV felvételén.

A berendezés több mint 300 millió forintba került, a pénzt uniós forrásból és a jegybank kedvezményes hitelprogramjából teremtette elő a gyógyszergyártó cég.

A nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban a gyógyszeripart is a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok között említette. Pilisborosjenőn nincs gond a szakképzett utánpótlással.

„Kapcsolataink vannak az egyetemekkel, sokat fordítunk az utánpótlásra, a posztgraduális képzésben gyakorlati területet biztosítunk a gyógyszerészeknek. Itt igazából nagy hiányról nem tudok beszámolni, nyilván nekünk válogatni kell a jelentkezők között” – Greskovits Dávid, a Meditop Kft. ügyvezető igazgatója.

Bár Lázár János múlt héten megüzente Varga Mihálynak, hogy Magyarországnak nincs szüksége vendégmunkásokra, a nemzetgazdasági miniszter a képzett külföldi munkaerő elé nem húzna kerítést a határon.

„Amelyik cég abban gondolkodik, hogy a magasan képzett kategóriákban – informatikus, mérnök és más ilyen jellegű beosztásokban – külföldi munkaerővel próbálja meg átmenetileg megoldani ezt a lehetőséget, abban nekünk egy közös kompromisszumot kell találni ezzel a céggel” – húzta alá Varga Mihály.

Varga Mihály szerint a munkaerőhiány nem lehet gátja a beruházásoknak és a gazdasági növekedésnek Magyarországon.

Forrás: HírTV