Mintegy 300 ezer önkéntes pénztártag számára megoldhatatlan feladatot jelent az egészségpénztári szabályozás átalakítása - derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének felméréséből. A szervezet a közös érdekérvényesítés érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Gyógyszerészi Kamarával.

Az együttműködés egyik célja, hogy a lakosság egészségtudatosságát erősítsék – mondta ez az InfoRádiónak Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. Az együttműködés másik pillére az azonos érdekterületeken a közös érdekképviselet – hangsúlyozta Kravalik Gábor.

„Ilyen lehet például a cafeteria-rendszer átalakítása, amikor a munkáltatói tagdíj átvállalások esetében az eddigi kedvezőbb cafeteriaelemként adózó juttatási forma egy kedvezőtlenebb formává alakul át. A bérhez képest még mindig adókedvezménnyel bír, de jelentős hátrányba szorult a többi, megmaradt cafeteriaelemmel szemben."

Az együttműködés célja az egészségpénztári szabályozással kapcsolatosan várható negatív következmények csökkentése – hangsúlyozta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

„Azzal lehet számolni, hogy az egészségpénztári befizetések 2017-től csökkennek, tekintettel arra, hogy a gyógyszertárak forgalmának 6-8 százaléka egészségpénztári befizetésekhez kapcsolódik, így megfelelő kompenzáló lépés nélkül egyfajta forgalomcsökkenés várható, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni.”

Az egészségpénztári tagok száma Magyarországon 1 millió fő, akik közül a kieső munkáltatói támogatásokat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének belső közvélemény-kutatása szerint 300 ezer ember nem fogja tudni pótolni - tette hozzá Kravalik Gábor.

„A pénztárszövetségnek volt egy belső közvélemény-kutatása, amelyben arra az eredményre vezetett, hogy a válaszadók több mint 30 százaléka nem lesz képes pótolni a kieső támogatást.”

Ezeknél a pénztártagoknál nem lesz biztosított, hogy egy váratlan egészségügyi kiadást magtakarításból tudjanak finanszírozni – hangsúlyozta az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Forrás: InfoRádió