Az ország legrosszabb foglalkoztatottságú faluja csupán pár kilométerre fekszik az egyik legjobbtól, mégis mindkét településen hatalmas gond a munkanélküliség. A borsodi Tornanádaskán egyre több ember jut egyre kevesebb munkára, a fiatalok elhanyagoltak, a képzetlenségük és a cigány származásuk miatt pedig a közmunkán kívül esélyük sincs elhelyezkedni. Tornabarakonyban nincs egy álláskereső se, viszont csak azért, mert alig élnek a faluban, a közelről bejáró munkások szerint pedig épp olyan nehéz az élet, mint bárhol máshol a régióban – írja az abcug.hu.

„A munka a lényeg…, hogy legyen"

Harmincan állnak gereblyékkel és lapátokkal a Tornanádaskai önkormányzat udvarán. Szemben velük a polgármester és segítői, éppen névsorolvasás zajlik. A legtöbben fáradtan jelzik, jelen vannak, viszont sok a távolmaradó is.

- Csaba?
– Gyógyszerért van.
– Csikóék?
– Kórházban a gyerekkel.

Van, aki már a temetőben van a brigáddal, más a szabadságát tölti, vagy kórházba ment. Utóbbi Tornanádaskán egynapos programnak számít, a kis határmenti falu ugyanis 66 kilométerre van a legközelebbi nagyvárostól, Miskolctól.

Beri Tamás polgármester mégis elégedetlen, sokallja a hiányzást. Szerinte a hiányzók fele nem szólt neki előre, hogy nem jönnek, és helyettük akár más is dolgozhatna. Leszidja a csoportvezetőket, elmondja, hogy mindegyikőjüktől magyarázatot vár. Majd az egész társaságot szabadságra küldi szerdára. Aznap ugyanis temetés van, kettő is, ilyenkor a falu apraja-nagyja kimegy leróni a részvétét. A közmunkát majd bepótolják szombaton.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikái szerint Tornanádaska a legrosszabb helyzetben lévő település Magyarországon munka tekintetében. A napi.hu által kikért adatok szerint a faluban majdnem minden második ember regisztrált álláskereső, azaz a falu fele még közmunkán sem dolgozik. Hogyan lett mára Tornanádaskán már csak emlék a munkahely? És mihez kezd magával a falu?

A mérőszalagot sem ismerik

Csütörtökön napközben a polgármesteri hivatal kertjén kívül is volt élet Tornanádaskán. A százéves, lepukkant vasútállomásra éppen akkor érkezett meg a miskolci vonat, az utcákon pedig többen is lézengtek. Ők aznap nem voltak beosztva közmunkára.

A közmunka jelenleg az egyetlen lehetőség Tornanádaskán, amivel pénzt lehet keresni. Tavaly 187 ember számára volt közmunka a településen, jelenleg pedig kilencvenen dolgoznak az államnak.

„Milyen más lehetőségük lenne? Semmi. A régióban egyáltalán nincs munka" – mondta az Abcúgnak Beri Tamás polgármester. Ráadásul a környék egyik legnagyobb lélekszámú, és mégis legeldugottabb elhelyezkedésű falujáról van szó. A polgármester szerint évek óta nő a lakosságszám. Míg a környező településeken 3-4 gyerek születik évente, Tornanádaskán vagy harminc. Az itteniek pénz híján ritkán mennek más településre, elköltözni pedig csak a legritkább esetben szoktak. A falu népessége már meghaladta a nyolcszáz főt, munkából viszont nem lett több. Viszont rengeteg az írástudatlan és a szakmanélküli.

„Akkor döbbentem rá, hogy mennyire lemaradtak, amikor valaki még a mérőszalagot sem ismerte" – mondta Beri. A polgármester szerint a falusiak többsége elhanyagolt, már az iskolában sem foglalkoztak velük, elkönyvelték őket olyannak, aki úgyse fogja soha semmire sem vinni. Így nem is lett belőlük semmi, ami szerinte azért is baj, mert így a gyerekeiknek sem tudnak továbbadni semmit se.

Esélyük sincs elhelyezkedni

Ferenc már régóta közmunkásként dolgozik, ahogy a felesége is. Nem állandóan, a polgármester rotálva veszi fel az embereket közmunkára, hogy mindenkinek jusson. “Ha arrébb megyek egy faluval, ott is csak ezt ajánlják" – mondta Ferenc a közmunkáról. Ha meg nem, akkor jönnek a kérdések. “Mi a szakmám? Mi a származásom? És ennyi" – mesélte a roma származású férfi.

„Sokkal nehezebben vesznek fel cigány embereket, és ők is nehezebben mennek el távolabbi helyekre" – mondta Beri Tamás. Hiába van vonatállomás, amikor a jegyre nincs pénz, ráadásul ha el is mennek máshová dolgozni, sokszor nem fizetik ki őket, és a családjukat is nehezen hagyják el.

A huszonéves Tibor szerencsésnek érezheti magát, mert van szakmája, tud hegeszteni. Ezzel már szinte túlképzettnek számít Tornanádaskán, de ezzel sem megy sokra. Azt mesélte, egyszer felutazott Miskolcra egy álláshirdetés miatt. Hegesztőt kerestek, és azt ígérték, hogy fizetik a minősítését is.

„Végül nem fizették, százezer forintba került volna" – mondta Tibor. Annyi pénze pedig sohase volt, így inkább hazajött. Sajnálta, szerinte egy miskolci hegesztői állással bőven százezer forint felett lehetne keresni, helyette viszont marad a közmunka ötvenezerért.

Háziasszonyképzésbe kezdtek

Mit tehet az önkormányzat, ha nyolcszáz éhes száj van a településen, munka viszont semmi? „Pályázunk, folyamatosan" – mondta Beri. Jövő hónapban például már ötvennel több közmunkást vehet fel. Ők fogják csinálni a vízelvezető árkot, mint ahogy ők csinálták a hivatal telkének kerítését, vagy a falu kukáit.

Pár hete adták át az új közösségi központot is. Ez egy Európai Uniós támogatásból épült, komoly beruházás, a volt határőr laktanya épületét újították fel. Felnőttképzéseket tartanak majd benne, ácsnak, kőművesnek és háziasszonynak képzik majd a helyieket. Arra a kérdésre, hogy mi szükség van ácsra, kőművesre és háziasszonyra egy olyan településen, ahol nincs is munka, Beri Tamás azt felelte, hogy szerinte ez nem is a felnőttek, hanem a gyerekeik miatt éri meg.

„Ezek az emberek képesek lesznek majd nevelni a gyerekeiket. Hiszen egy hülye felnőtt nem tud okos dolgot mondani,de ha már kicsit többet tud, akkor már képes biztatni a gyerekeit" – mondta a polgármester.

Nagyon gazdagok és nagyon szegények

Tornanádaska Borsod megye egyik legszegényebb régiójában fekszik. Jellemző, hogy Rakaca, ahol Tornanádaska után a legtöbb álláskeresőt regisztrálták, csak egy pár perces autóútra van a településtől.  Ennek fényében az már meglepő, hogy egy olyan település is található a közelben, mindössze 12 kilométerre Tornanádaskától, ahol egyáltalán nincs munkanélküliség. A hegyek között megbúvó Tornabarakonyba ez a helyzet, a kis zsákfalu egyike annak 28 magyar településnek, ahol a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint egyetlen álláskereső sincs.

Ezen azonban nincs mit csodálkozni. A falut ugyanis alig lakják, és Magyarország egyik legkisebb településéhez hasonlóan (amelynek mindennapjaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen), Tornabarakony lényegében üdülőfalu. Állandóan csupán 5-6 nyugdíjas lakja, mindenki más pedig csak nyaralni jár a csendes, rendezett kis faluba.

Jellemző, hogy ottjártunkkor a polgármester nem is találtuk, ő ugyanis hatvan kilométerrel arrébb lakik, a falu egyetlen alkalmazottja, a falugondnok Kiss Kondás István pedig nem is helybeli: hét éve bejárós munkaerő.

Hiába azonban a látszólagos idill, ez a falu sem kerülheti el a környék gondjait. Az egyik ház udvarában két segédmunkás rendezi a kertet, azt mondják, egy ismerősüknek segítenek. A szomszédos faluból valók, és általában feketén maszekolnak, márha éppen van hol dolgozni.

„A közmunka egy hónapig tart, aztán ott vagyok, ahol a part szakad" – legyintett az egyik. Évekkel ezelőtt még Sopronban dolgozott, de leépítették, így hazajött. Elmenni már nem tud, hiszen spórolt pénze nincsen, itt pedig nem tud egyről a kettőre jutni. “Ebben az országban már csak nagyon gazdagok vannak, és nagyon szegények" – mondta. Ő pedig az utóbbi.

Forrás: abcug.hu