Önnek mennyit ér az egészsége? Bár fizetjük a társadalombiztosítást, sokszor még mindig gyomorgörccsel lépünk be egy-egy orvos ajtaján, mert azon jár az agyunk, vajon adjunk-e hálapénzt, és ha igen, mennyit? A KSH által közreadott becsült számok szerint csaknem 8,2 milliárd forintot költöttünk hálapénzre egy év alatt, amiből a kórházi orvosok kapták a legtöbbet – olvasható a Blikkben.

– A hálapénz mindenkinek teher. Úgy gondolom, a vidéki orvosok 99 százaléka legszívesebben el sem fogadja ezt a pénzt, sokszor azonban azért nehéz kérdés a paraszolvencia, mert mi sem akarjuk megalázni a beteget. Ha például a kezünkbe nyom egy csekélyebb összeget, és mi visszautasítjuk, félő, hogy azt gondolja: többet várunk – fejtette ki az örök dilemmát dr. Bense Tamás háziorvos.

A kormány 2016-ban 4 milliárd forintos plusz támogatást ad az alapellátásban dolgozó védőnőknek és fogorvosoknak, míg a háziorvosok béremelésére 10 milliárddal jut több. Ez utóbbiaknak havi plusz 130 ezer forintot jelent, azonban mindössze nagyjából 65 ezer forintot kapnak majd kézhez.

Dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint a kormánynak a GDP 6 százalékát, azaz nagyjából 600 milliárd forintot kellene az egészségügyre fordítania ahhoz, hogy a béreket megfelelő szintre hozzák, ezzel megoldva a biztonságos betegellátást veszélyeztető személyzeti hiányt, az eszközök fejlesztését és a hálapénz kérdését.

– Tisztességes és elvárt bérek esetén az utólag adott és elfogadott hálapénzt tiltani, akár büntetni kell. Nemcsak az egészségügyi személyzetet, hanem a beteget is. A Magyar Rezidens Szövetség már 2013-ban kampányt indított a paraszolvencia ellen – árulta el az elnök.

A Facebookon szerveződött „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű csoport létszáma mára közel 3000 főre bővült, a szövetség egy korábbi felmérésében részt vevő orvosok 89 százaléka elvben elutasítja a hálapénzt. Ennek ellenére az alacsony jövedelmek miatt 70 százalékuk mégis elfogadja azt.

– Amikor még szakorvosjelöltként egyre többet operáltam, azon kaptam magam, hogy ha nem adtak hálapénzt, azt kicsit rosszul viseltem. Rádöbbentem, hogy ez az érzés ellentétes azzal, amiért ezt a hivatást érdemes csinálni, és úgy döntöttem, soha többé nem fogadom el a borítékot. Ezután mentem Angliába, hogy meg tudjak élni – árulta el a Blikknek Dr. Dénes, aki szerint a fiatalabb nemzedék nem akar ebben a rendszerben gyógyítani.

– A fiatal orvosok közül gyakorlatilag mindenki elutasítja a hálapénzt, viszont megengedhetetlen, hogy egy kórházban ügyeletet ellátó kezdő szakorvos óránként nettó 300-500 forintot keressen. Nem európai bért várunk, de tisztes megélhetést igen – fogalmazott korábban Dr. Cseh Áron, a SOTE I. sz. Gyermekklinika rezidense.

A rezidensek csekély fizetését nettó 100-200 ezer forintos ösztöndíjak egészítik ki, ám ez a juttatás a szakképzés végeztével többé nem jár. Az Egészségügyi Államtitkárság egy évvel ezelőtt azt tervezte, hogy a hálapénzről való lemondás és röghöz kötés fejében állandósítják ezt az összeget, amellyel minden orvos fizetését megemelik. Végül idén minden szakorvos bérét bruttó 107 ezer forinttal emelték, jövőre pedig további 100 ezer forintos bruttó emelést terveznek.

Hálapénzek szakterület szerint alkalmanként (becsült adat)

Szülész 200 ezer Ft

Idegsebész 150 ezer Ft

Sebész 100 ezer Ft

Szemész 40 ezer Ft

Belgyógyász 30 ezer Ft

Altatóorvos 10 ezer Ft

Betegszállító 5 ezer Ft

Házi- és szakorvosok 3 ezer Ft

Ápoló 2 ezer Ft

Műtős 2 ezer Ft

Néhány beavatkozásbecsült ára

Gyomortükrözés 10 ezer Ft

Vastagbéltükrözés 30 ezer Ft

Szürkehályog-műtét 40 ezer Ft

Csípőprotézis-műtét 50 ezer Ft

Gerincsérvműtét 100 ezer Ft

Szívműtét 170 ezer forint

Hálapénzek szakterület szerint éves szinten (becsült adat)

Kórházi orvosok: 4,1 milliárd Ft

Házi- és szakorvosok: 2,5 milliárd Ft

Fogorvosok: 1,1 milliárd Ft

Ápolók, orvosi asszisztensek, műtősök: 508 millió Ft

Összesen: 8,2 milliárd Ft

Forrás: Blikk