A 2030-as évek munkaerőpiacát várhatóan három fő tényező alakítja majd: az információtechnológiai átalakulások, a demográfiai változások és a felgyorsuló globalizáció. A HVG valószínűsíthető álláspiaci változásokat bemutató cikksorozatának első részében a mezőgazdaság, az egészségügy és a pénzügyi szektor jövőjéről esik szó.

Mezőgazdaság és élelmiszeripar

Társadalmi és technológiai változások | 2030 és 2035 között a világ legszegényebb rétegeinek várhatóan a 70 százaléka él majd mezőgazdasági területen. A falvakból városokba vándorlás folytatódik ugyan, de a szegények száma tovább nő. A szektor egyre nehezebben tesz eleget rendeltetésének, a lakosság élelmezésének. A megművelhető földterület csökkenése, a klímaváltozás és az egyes régiókban fokozódó vízhiány következtében 2030-ban minden korábbinál nagyobb gond lehet majd a globális élelmiszerrendszer fenntartása. Egyes ágazatok automatizálásával, a városi vertikális mezőgazdaság lassú térnyerésével természetbarátabbá és gyorsabbá válhat a termelés, de ezek a folyamatok inkább csak enyhítik, mintsem megoldják a problémákat.

Változások az álláspiacon | Az infokommunikációs technológiák elterjedésének, a gazdaságok egyre fejlettebb gépi rendszereinek (például szüretelő berendezéseinek) következtében a vidéki lakosság foglalkoztatottsága drámaian csökken. Egyes munkaköröket teljesen automatizálnak, mások betöltéséhez hosszú átképzés szükséges, a kevés új munkalehetőség pedig magas szintű, nem csak mezőgazdasági szakértelmet igényel. Az organikus és helyi termékeket kínáló, illetve a vertikális gazdálkodások valószínűleg nem oldják meg majd az álláshiányt. A hagyományos mezőgazdaság a társadalom automatizálásának egyik nagy vesztese lesz.

Új állások | A szén-dioxid-megkötés menedzselését geomérnökök végzik majd, akiknek hatékony föld-, termőtalaj- és erdőhasználati stratégiák kidolgozása lesz a feladatuk. Az energiafarmer az adott területen a megújuló energia előállítását és használatát irányítja, speciális berendezéseket tart karban. A munkafolyamatok, raktárak és terméknyilvántartások számítógépesítése, a helyben készített élelmiszerek és italok intelligens címkézése stb. miatt minden gazdaságban szükség lesz legalább egy „web 5.0 gazdára”. A nagy- és kisüzemi állattartásban táplálkozástudományi ismeretekkel rendelkező állatpszichológusokat, gyógyító biotermékek előállításánál genetikához és biotechnológiához értő „pharmereket” alkalmaznak majd. A vertikális gazdálkodással megjelennek a városi farmerek.

Egészségügy, szociális ellátás

Társadalmi és technológiai változások | A globális népesség folyamatos és földrajzilag aránytalan növekedésének következményeként a 24 év alattiak 90 százaléka várhatóan a fejlődő országokban él majd, míg a fejlett világ lakossága elöregszik, de az élettartam meghosszabbodik. Az egészségügyi és szociális szektornak az egyre nagyobb kiadások mellett ezeket a kihívásokat is kezelnie kell. Az álláspiacot az új infokommunikációs megoldások sokasága – a bio- és nanotechnológiával összefonódó gyógyszeripar, a bionyomtatás, a személyre szabott medicina, a robotsebészet – is befolyásolja majd.

Változások az álláspiacon | Az egészségügyet befolyásoló technológiák egyrészt munkaköröket szorítanak háttérbe (például az orvosírnokokét), azokat robotokkal és intelligens programokkal helyettesítik. Mindehhez át- és továbbképzések szükségesek, másrészt sokkal több újat teremtenek, mint amennyi megszűnik. Az álláspiaci változások nemcsak demográfiai trendek következményei, hanem annak a folyamatnak is köszönhetők, hogy az orvostudomány nemcsak betegségek megelőzésére és kezelésére terjed ki, hanem emberi képességek feljavításával is foglalkozik majd (és ennek csak szűk részhalmaza az öregedés lassítását célzó medicina).

Új állások | A regenerációs nanodoktor feladata a szervezetbe juttatott parányi eszközök rendeltetésszerű működésének felügyelete; munkája a pacemakereket távoli központokból ellenőrző szakemberéhez, illetve az otthoni nanoműtéteket megtervező és kivitelező terapeutáéhoz hasonlít. A terapeuta fizikai és/vagy virtuális klinikáján dolgozik a betegeket és egészséges személyeket életmódbeli tanácsokkal ellátó, egyszerre orvos, pszichológus és IT-szakember transzhumanista konzultánssal. A különféle implantátumokkal felturbózott személyek rutinvizsgálatát biobotok is végezhetik, szakszerű működtetésükhöz viszont két-három fős humán karbantartó személyzet szükséges. Az egyénre szabott medicina és az idősgondozás szintén új munkahelyeket teremthet.

Pénzügyi szektor

Társadalmi és technológiai változások | A gazdaság lassú növekedése és a pénzügyi szolgáltatásokba vetett bizalom csökkenése miatt a szolgáltatásokat igénybe vevők egyre inkább kerülik a kockázatokat. Ezt a trendet markáns demográfiai folyamat, a lakosság elöregedése – a „nyugdíjüzlet” – ellensúlyozhatja. Az ágazatot ezen felül felvirágoztathatják a termékcsomag tervezésében a kliensnek szabadabb kezet adó online technológiák, a mobilabb és globálisabb befektetők, az alternatív fizetőeszközök, a lakossági bankokat háttérbe szorító független tanácsadó cégek és a feltörekvő piacok.

Változások az álláspiacon | A gazdag kliensek és befektetők háromnegyede szerint a digitális technológiák és az online lehetőségek hozzájárulnak a vagyonuk gyarapodásához, így nőhet az ezekhez, illetve az alternatív fizetőeszközökhöz értő pénzügyi szakemberek iránti kereslet. A független tanácsadó cégek térnyerése szintén új állásokat teremthet az egyszerre akár három kontinensen is irodahelyiséget fenntartó startupoknál. A pénzügyi szektor munkaerőpiacát nem érinti olyan hátrányosan az automatizálás, mint a mezőgazdaságét, de nem is lendíti fel annyira, mint például az egészségügyét.

Új állások | A pénzügyi folyamatok világhálóra költözésével és a világháló metaverzummá alakulásával az egyre népszerűbb avatártervezők és avatárkapcsolat-kezelők segítik a kliensek online tevékenységét. Az online és offline ügyleteket, a hozzájuk kapcsolódó tranzakciók számszerűsítését, e számok alapján jövőbeli cselekvések előrejelzését kvantitatív „agyelemzők” végzik majd. Az alternatív fizetőeszközök váltói és a bankárok a 2010-es évek bitcoinjához hasonló digitális pénzek adásvételével foglalkoznak. Az új állásokban egy közös: mindegyik az ágazatot megalapozó technológiákhoz kapcsolódik, betöltőik mind „pénzügyi technológusok”.

Forrás: HVG