Július elsejétől egy fillérbe sem kerül a kötelező kéményellenőrzés és kéménytisztítás, a szolgáltatás költségeit ugyanis az állam állja. Több megyében ugyanakkor már nem a megszokott szolgáltató, hanem a katasztrófavédelem végzi a szolgáltatást, az állami szerv erre több mint 410 kéményseprőmestert és -szakmunkást vett fel. A Kéményseprők Országos Szakszervezete elégedetlen, tömeges elbocsátásokra figyelmeztet – olvasható a HírTv oldalán.

15 éve dolgozik kéményseprőként Kin Róbert. Őt továbbra is a fővárosi cég alkalmazza, de az ország nagy részén kivonulnak a kéményseprést eddig végző vállalkozók. A kötelező kéményellenőrzés és kéménytisztítás költségeit július 1-től az állam állja, a lakosság számára így a szolgáltatás ingyenes.

A főváros mellett Zala, Tolna, Vas, Fejér, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében végzi az eddigi vállalkozó a kéményseprést. A többi megyében, összesen 1835 településen, a katasztrófavédők veszik át a szolgáltatást. „A megfelelő szaktudás elengedhetetlen a megfelelő minőségű szolgáltatáshoz, ezért az elmúlt hónapokban elkezdtük toborozni a kéményseprő szakmunkásokat és mestereket, összesen július elsejétől 414 fővel indul el az a kéményseprő-ipari szervünk, amely ezt a szolgáltatási feladatot látja el” – mondta Hajdu Márton, a BM OKF szóvivője.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a katasztrófavédelem még mindig nem tudott felkészülni az átállásra. Vámos Csaba azt mondta, azzal, hogy a kormány a gáztüzelésű berendezések kötelező felülvizsgálatát egy évről kettőre módosította, több kéményseprő is elveszítheti munkáját. „Sajnálatos módon ebben a 15 megyében a korábbi államtitkári ígéretekkel ellentétben nem minden kolléga lett átvéve, majdnem úgy mondhatom, hogy a fele társaság elvesztette a munkáját, és sajnálatos módon a jövőben a megmaradt, még talpon maradt vállalkozások is arra fognak kényszerülni, hogy embereket bocsátsanak el, nevezetesen Budapesten. A számokkal alátámasztva ez azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 240 kéményseprő látja el Budapesten ezt a szolgáltatást, amennyiben ez a rendelet nem fog pozitív irányba változni – a mi kérésünkre –, akkor ez azt eredményezheti, hogy további 150-160 kollégát Budapesten is el kell majd a jövőben bocsátani” – fogalmazott a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezet azt akarja elérni, hogy a kormány a szakmával közösen dolgozzon ki rendeletet. Ebben az esetben elállnának a kéményseprési rendszer átalakítása miatt beadott népszavazási kezdeményezésüktől.

Forrás: HírTV