Megkapja július 7-én  első fizetését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-től a pécsi önkormányzat által létrehozott Ledina Kerámia Kft.-hez (LK) átszerződött mintegy 130 munkatárs - mondta el Szabó Iván pénteken az MTI érdeklődésére.

A Zsolnayban 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője közölte: az LK fizikai dolgozói jelenleg rendelkezésre állnak, az ő esetükben ennek díját fizeti meg a cég, a szellemi foglalkoztatottak akár a jövő héten kezdhetik a munkavégzést. Szabó Iván tájékoztatása szerint minden dolgozónak a Zsolnaynál kapott bérével megegyező összeget utalnak majd, ennek teljes költsége mintegy bruttó 40 millió forint egy hónapban.

„Ezek nélkül az emberek nélkül nem lehet üzemeltetni a gyárat” - jelentette ki. A Ledina Kerámia jövöjét firtató kérdésre annyit válaszolt: egy hónapon belül rendeződnek a - jelenleg a pécsi városháza címre bejegyzett - társaság telephellyel és törzstőkével kapcsolatos kérdései. Az ügyvéd megfogalmazása szerint „nem az LK, hanem a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. sorsa kérdéses”. „Ezek után bárki kerül oda, csak a város cégén keresztül férhet hozzá a Zsolnayhoz - szögezte le. A pécsi közgyűlés május végén hozta létre 3 millió forintos törzstőkével az LK Kft.-t, hogy a Zsolnay - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új társasághoz a porcelánmanufaktúra mintegy 130 korábbi alkalmazottja szerződött át június elején. A Pécsma.hu pénteken arról írt, hogy csütörtökön ismét a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. épületében gyűltek össze a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. volt dolgozói. Szabó Iván a hírportálnak elmondta, hogy a találkozó célja az volt, hogy a Ledina Kerámia Kft. dolgozóinak segítséget és információkat nyújtsanak a korábbi munkáltatójukkal történő elszámolásról. Az ügyvéd az MTI-nek erről elmondta: manufaktúránál június 6-án történt tömeges felmondásokat először a Zsolnay vitatta, majd néhány nap múlva a cég maga élt felmondással, az ilyenkor szokásos procedúrák intézéséhez biztosítanak segítséget a Ledina dolgozóinak.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főtulajdonosa, Bachar Najari június közepén sajtótájékoztatót tartott, ahol elhangzott, hogy 40 fős törzsgárda ottmaradt a gyárban, tíz ember kivételével a betanított munkások mentek át a pécsi közgyűlés által létrehozott Ledina Kerámia Kft.-hez. Bachar Najari azt mondta, hogy a megrendeléseket teljesíteni tudják a megmaradt gárdával is. Tájékoztatása szerint a gyárnak két jelentős, együttesen 500 millió forint értékű szerződése van.