Közel tízmilliárd forint adósságot görget maga előtt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, de a kormány arra törekszik, hogy a tartozásokat augusztus végére „kisöpörjék”. A Klik több közműszolgáltató felé elmaradt a számlák rendezésével, információink szerint több pedagógus hónapok óta nem kapta meg az útiköltsége után járó pénzét – olvasható a Népszabadságban.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) közel tízmilliárdos tartozást halmozott fel, ám adósságainak részleteiről eddig keveset tudhattunk meg az érintettektől. Hétfőn alkalmunk nyílt arra, hogy Balog Zoltán humánminiszternek a közelgő tanévkezdés alkalmából tartott tájékoztatón több kérdést is feltegyünk. A minisztertől megtudtuk: törekszenek arra, hogy a Klik adósságállományát augusztusban „kisöpörjék".

Lapunk kérdésére, hogy akkor az összes pedagógus megkapja-e az elmaradt illetményét, az energiaszolgáltatók felé kifizetik-e a szolgáltatásokat, megtérítik-e a tanároknak az elmaradt útiköltségeket, megtudhattuk, hogy a miniszter sajátosan érzelmezi a pedagógusbér fogalmát, mert szerinte azt mindig időben kapták meg a pedagógusok. Az érettségiztetés és az óraadó tanárok díjazása márpedig a pedagógusbér fogalmának része, miként az utazási költség térítése is, ezekkel többek felé igenis tartozik a Klik.

Még július elsején lapunk a következő kérdésekkel fordult a hivatal felé: „Összesen hány intézményben, hány embert foglalkoztatnak? Közülük hány embernek tartozik a Klik? Hány beszállítóval, vállalkozással szerződik rendszeresen a Klik? A beszállítók közül hánynak tartozik a Klik? Miért nem hallgattak a szakmai szervezetekre, amikor azok világosan kifejtették, hogy rosszul tervezett a Klik idei költségvetése? Mikor, miből rendezik a tartozást?" Kérdéseinkre mindössze két mondat érkezett a szervezettől: „A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alkalmazásában 136 ezer közalkalmazott és 4400 közfoglalkoztatott dolgozik. A Klik a közalkalmazott pedagógusok számára a bérek kifizetését minden hónapban időben teljesíti, azaz az adott hó 5. napjáig megtörténik."

Miután egyetlen konkrétum mégiscsak volt a nyúlfarknyi válaszban, utánanéztünk, vajon igaz-e, hogy a Klik „a közalkalmazott pedagógusok számára a bérek kifizetését minden hónapban időben teljesíti". Postaládánkba azóta is ömlenek a panaszos levelek. Ezekből kiderül: a Klik még a kifizetéseket sem mindig teljesíti időben. Az óraadó tanároknak nemhogy a bérük nem jön rendszeresen, de szerződést is hónapról hónapra kapnak, természetesen jelentős késéssel.

– Többször előfordult, hogy szeptemberben elkezdett dolgozni a kolléga, és csak decemberben vagy januárban tolták az orra elé a szeptemberi szerződést. Pénz persze szerződés nélkül nincs! – írta egyik informátorunk.

Arról is többen panaszkodtak, hogy a bejáró kollégák hatalmas késésekkel kapják meg az útiköltség-elszámolásokat. Volt olyan eset, hogy nyár közepén még híre-hamva sem volt a májusi útiköltségnek. A lapunk által megkeresett érettségiztető tanárok is jelezték, hogy díjazásuk még az augusztusi bérrel sem érkezett meg.

A Klik azonban nem csak a pedagógusoknak tartozik. A vs.hu korábban azt írta, négy és fél milliárd forinttal lóg az állam a közműszolgáltató cégeknek, a Népszabadságnak is megerősített információk szerint már több helyen sor került a gáz-, áram- vagy vízszolgáltatás időszakos lekapcsolására.

  Nem lesz mindennap énekóra, Maruzsa Zoltán lefelé bukik, áthelyezik az Oktatási Hivatal élére

Nem lesz mindennapos énekóra, hiszen Balog Zoltán humánminiszter szerint a kormány éppen a tanulási terheket akarja csökkenteni. Balog szerint ő korábban nem is mindennapos énekóráról, hanem mindennapos éneklésről beszélt. Megjegyezte, van olyan köznevelési intézmény, ahol mindennap van éneklés: ez az óvoda. Ezt egyébként személyes ügyének tekinti, és szerinte „ostoba vita" bontakozott ki ezzel kapcsolatban. Azt mondta, hogy „a legmodernebb oktatáskutatások szerint a rendszeres éneklés növeli az információk befogadását és feldolgozását".

A miniszter szerint megerősített, egyértelmű feladatkörrel rendelkező háttérintézményi rendszerre van szükség, ennek pedig kulcsszereplője az Oktatási Hivatal (OH). Ezért Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a következő egy évben miniszteri biztosként és az OH megbízott vezetőjeként irányítja a háttérintézmények fejlesztését, ahogy azt lapunk már korábban megírta. A helyettes államtitkári posztot nem is tölti be a kormány.

Az áthelyezés hátterében az állhat, hogy Maruzsa Zoltánnak korábban erős politikai ambíciói voltak.

Forrás: Népszabadság