Nagy-Britannia a szakértők szerint csökkenteni kívánja majd az unióból érkező munkavállalók számát, de a jelenleg már kint tartózkodó, illetve az átmeneti időszak alatt kitelepülő uniós munkavállalókra valószínűleg az eddigi szabályok vonatkoznak majd – írja a Magyar Hírlap.

A kilépéspárti hivatalos honlap szerint „nem lesz változás a jelenleg is jogszerűen Nagy-Britanniában tartózkodó uniós állampolgárokat illetően. Automatikusan határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kapnak, és semmiben sem fogják őket máshogy kezelni, mint ma.”

A szakértők egy Ausztráliához hasonló pontrendszer bevezetését valószínűsítik, amely alapján nagyszámú magasan képzett munkaerő érkezhet, a képzetlen munkaerő viszont visszaszorul. Továbbá a családegyesítési szabályok is szigorodni fognak. Az ausztrál-rendszerű munkavállalás továbbá elősegíti majd, hogy Britannia ne csak az unióból töltse fel a hiányszakmákat, hanem például Kínából vegyen fel orvosokat az egészségügyben tapasztalható hiány enyhítésére.

Kétéves átmeneti időszak várható

De a kétéves átmeneti időszak alatt nem valószínű, hogy sérülne a szabad mozgáshoz és munkavállaláshoz való uniós alapjog, így akár még nőhet is az Egyesült Királyságban munkát vállaló uniós állampolgárok száma. Jelenleg mintegy 3 millió uniós állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, köztük a hivatalos adatok szerint 96000 magyar (egyes becslések ennek háromszorosát is írják.)

Más vélemények ugyanakkor jövő áprilistól már változásokat valószínűsítenek, ami rossz hír az uniós munkavállalóknak, mivel az Oxford Egyetem felmérése kimutatta, hogy háromnegyedük nem felel meg a brit követelményeknek.

Az EU-ban dolgozó briteket is érinti a kilépés

További kérdés, hogy mi lesz az unióban dolgozó brit állampolgárokkal. Mintegy kétmillió brit dolgozik a kontinensen.

Szakértők szerint erre fog megoldást jelenteni, ha Nagy-Britannia követi Norvégia és Svájc példáját, tehát befizetnek az EU-s kasszába, így részesülnek a közös piac előnyeiből, de az nem uniós tagállamokként speciális szabályok vonatkoznak például a munkavállalásra.

Janice Atkinson, kilépéspárti EP-képviselő például még a szavazás előtt úgy nyilatkozott, hogy a korábban is meglévő kétoldalú egyezményekhez kell visszatérni térnének vissza, amelyek újrakötése nem fog sok időt igénybe venni.

Ezt a véleményt több szakértő vitatja, de azt biztosra veszik, hogy az uniós állampolgárok nem fognak aránytalan hátrányt szenvedni a Brexit miatt. A pontos feltételekről pedig a kilépési fejezetek döntenek majd.

Forrás: Magyar Hírlap