A katasztrófavédelem állománytáblájából több mint háromszáz tűzoltói és négyszáz gépjárművezetői státusz hiányzik. A Belügyminiszter szerint ez nem létszámleépítés, csak a realitásokhoz, a hadra fogható eszközállományhoz igazították a beosztásokat – írja a 24.hu.

Több mint háromszáz fővel lett kevesebb az úgynevezett vonulós (vagyis tűzesetekhez, balesetekhez riasztható) tűzoltók száma – szúrta ki Kónya Péter független országgyűlési képviselő, korábbi szakszervezeti vezető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) állománytáblájából. E szerint 332 fővel lett kevesebb tűzoltó, illetve 438 fővel a gépjárművezetői státuszok száma.

A képviselő írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, arról érdeklődve, hogy milyen szakmai érvek támasztják alá ezt a csökkentést, illetve mi lett a sorsa azoknak, akiknek megszűnt a beosztása. Arról is érdeklődött, hogy a járművezetők számának csökkentése azt is jelenti-e, hogy ennyire lecsökkent a bevethető járművek száma?

Pintér Sándor belügyminiszter válaszában azt írta: tavaly felülvizsgálták az úgynevezett „készenléti szerállományt”, és kihúzták a nyilvántartásból a „használatból kivont, amortizálódott, tűzoltási és műszaki mentési feladatokra alkalmatlan járműveket”. Az állomány, vagyis a tűzoltók létszámát pedig a technikai eszközök alapján határozták meg. Ez állítólag nem jár létszámleépítéssel, mert az érintetteknek minden esetben ajánlottak másik beosztást ajánlottak.

A miniszter ugyanakkor azt állítja: a „szerállomány” csökkenése ellenére nőtt „a készenlétben tartott gépjárműfecskendők” száma, ami az új tűzoltóőrsökkel és önkéntes tűzoltó egyesületekkel együtt csökkenti a kiérkezési időt. Pintér végezetül azt írta: „továbbra is minden feltétel adott a mentő tűzvédelmi feladatok ellátása és a lakosság védelmének biztosítása tekintetében”.

Forrás: 24.hu