Teljesen hétköznapi problémák megoldásában is segítséget nyújthatnak azok a kognitív terápiás módszerek, amiket széles körben alkalmaznak a depresszió kezelésében - állítja egy pszichológiai tanulmány nyomán az Index. Ide tartozik például a negatív gondolatok felismerésének a képessége, és hogy ezekre az érintettek megpróbálnak pozítív válaszokat adni. Fontosak az kedélyt javító tevékenységek is.  

Az álláskeresés mindig bonyolult, de különösen nehéz azok számára, akik depresszióban szenvednek - nyilatkozta Daniel Strunk, az Ohioi Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője.

A kutatás során arra jöttek rá, hogy a kongnitív viselkedésterápia eszközei nemcsak a depresszió tüneteinek kezelésében segítenek, de növelik annak az esélyét is, hogy valaki állást találjon.

A tudósok vizsgálatában 75 különböző korú (20-tól 67 évesig) munkanélküli vett részt, és két online kérdőívet kellett kitölteniük, az egyiket a vizsgálat elején, míg a másodikat 3 hónap elteltével. Felmérték a depresszióval összefüggésbe hozható tüneteiket, és hogy milyen gyakran alkalmazzák a viselkedésterápia módszereit, hogy legyűrjék a negatív gondolataikat.

Egyharmaduknál a közepesen és súlyosan depressziósokra jellemző tüneteket észlelték, noha hivatalosan nem voltak így diagnosztizálva, míg kétharmaduknál enyhe tüneteket vagy semmit sem találtak.

Akik gyakrabban éltek a viselkedésterápia módszereivel, azoknál a három hónap elteltével enyhültek a tünetek, és közülük kaptak állásajánlatot.

Fejből megy nekik

A kognitív viselkedésterápia során többek közt azt tanítják meg az embereknek, hogy az automatikusan, minden erőfeszítés nélkül felbukkanó negatív gondolataikat hogyan gondolják át újra, és hogy miként bontsák szét az előttük álló feladatokat kisebb részfeladatokra, hogy könnyebben bele tudjanak vágni a megvalósításba.

Strunk és munkatársai azt nem firtatták, hogy a módszereket sikeresen alkalmazó emberek részt vettek-e bármilyen terápián, de ezt nem tartják valószínűnek. Néhány ember ösztönszerűen kordában tartja a negatív gondolatait, és a pozitív dolgokra fókuszál. Strunk vizsgálata alapján ezek azok az emberek, akik könnyebben találnak állást.

Forrás: Index