Kedden benyújtják népszavazási kezdeményezésüket a kéményseprők a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A referendummal a kéményellenőrzések számának drasztikus csökkentését kívánja megakadályozni a szakma. Júliustól az új kazáncsere-rendelet szerint hivatalosan már csak kondenzációs fűtési rendszereket lehet üzembe helyezni. Sokan már készülnek a rendelkezés kijátszására – olvasható az mno.hu cikkében.

Jövő kedden benyújtják népszavazási kezdeményezésüket a kéményseprők a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A szakma a kéményellenőrzések számának drasztikus csökkentését kívánja megakadályozni a referendummal. A múlt héten kihirdetett kéményseprő-rendelet szerint ugyanis júliustól a gáztüzelésű rendszerek esetében évi egyről kétévente egyre csökken a kötelező ellenőrzések száma.

– A füstelvezetők ritkább vizsgálata miatt családok tízezrei kerülnek veszélybe, s ezt a szakma megpróbálja mindenáron megakadályozni – közölte lapunkkal a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba elmondta: a kormány szakmai tárgyalásokat ígért az új rendelkezés életbe léptetése előtt, de megszegte a szavát, és egyeztetések nélkül hatályba helyezte a kéményseprési ágazat által kifogásolt jogszabályt. A szakmai érdekképviselet ezért kezdeményezi a referendumot, amelyen azt a kérdést teszi majd fel: Egyetért-e ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?

Elméletben ingyenes

A kormányzat ígéretei szerint július elejétől elméletben ingyenessé válik a kéményellenőrzés a lakossági tüzelőrendszerek esetében. A felülvizsgálati munkálatokat 15 megyében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) veszi át. Az ellenőrzések ugyanakkor azért csak elméletben ingyenesek, mert az OKF eddig már hozzávetőleg négymilliárd forintot költött a kéményseprési ágazat államosítására. Vagyis szakemberképzésre, eszközök beszerzésére és egyéb folyó kiadásokra. Erre az évre 6,5 milliárd forintos keret áll a szervezet rendelkezésére ilyen célokra. Ez 4,2 millió háztartással számolva egy családnak 1550 forint kiadást jelent, az olyan háztartásoknak is, ahol nincs is kémény. Vagyis nem ügyfélként, hanem adózóként, de továbbra is fizetnek a füstelvezetők vizsgálatáért az emberek. Még abban az évben is, amikor éppen nem vizsgálják meg a kéményeiket, ha van egyáltalán füstelvezető rendszerük. – Azok a családok pedig, amelyek soron kívüli munkákat rendelnek meg a katasztrófavédelemtől, az eddigieknél jóval borsosabb árat fizetnek majd.

Trükközhetnek a tulajok

Júliustól az a jogszabály is életbe lép, amely előírja, hogy a régi fűtőkészülékek helyére már csak úgynevezett kondenzációs kazánokat lehet beszereltetni. Az ilyen berendezések beépítése pedig – miután a legtöbb esetben a kéményeket is át kell alakítani – akár egymillió forintba is kerülhet, szemben a hagyományos kazánok cseréjének 150 ezer forint körüli költségével. – Az óriási kiadások július elejétől különböző trükkök alkalmazására ösztönzik majd a lakosságot – állítják hozzáértők.

A szakemberek szerint a rendelet kijátszásának egyik módja az lesz, hogy a vevők papíron alkatrészként, külön vásárolják majd meg a hagyományos kazánok főelemeit, s így a cserét javításnak tüntetik fel. Emellett előreláthatólag jelentősen megnövekszik az engedély nélküli, be nem jelentett kazáncserék száma is. Mint ahogyan a szakemberek előrejelzése szerint nagy számban hoznak majd be Magyarországra illegálisan hagyományos kazánokat azokból a környező országokból, ahol nem tiltják be a forgalmazásukat. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a tüzelőrendszerek ritkább ellenőrzése lehetőséget nyújt a visszaélések, a barkácsolt megoldások elszaporodására, ami növeli majd a fűtési balesetek számát. – Ugyanakkor a legális kazáncsere költségeinek nagymértékű növekedése a korrupció kockázatát is növelheti, mivel megéri majd megvesztegetni az ellenőrzést végző szakembereket – vélik iparági forrásaink.

Forrás: mno.hu