„Áramot fejleszt, tetőket bont – ugyanaz a szél” címmel jelent meg interjú a KKVHÁZ oldalán Bod Péter Ákos közgazdásszal. Többek között arról faggatták, milyen hatása lehet a Magyarországra és a külföldi munkásokra annak, ha Nagy-Britannia esetleg kiválik az EU-ból. Kérdezték, hogyan lehet visszaszorítani a szakképzett dolgozók elvándorlását. Szerinte a bérek emelése, a külföldi tőke bevonzása lehet a megoldás.

Jót és rosszat is hozhat a kivándorlás

Mint mondta, Magyarország jelenleg alapvetően a kilépési szakaszban van, és most szembesülünk azzal, hogy a munkaerő kiáramlása óriási következményekkel jár. Jót és rosszat is hozhat ez: a családi jövedelem nőhet, ám a családok sok esetben szétszakadnak.

Társadalmi hatását is érezzük, a Dunántúlon bizonyos szolgáltatások érezhetően megdrágultak. Hiszen a takarítónő eldöntheti: itt, vagy Grazban takarít, és csak akkor marad itthon, ha magasabb bérért dolgozhat, mint korábban. A vendéglátásra, egészségügyre is jellemző ugyanez.

A vállalkozásoknak számolni kell azzal, hogy nem lehet továbbra is ugyanolyan módon gazdálkodni, mert a bérköltségek meredeken nőni fognak. A közgazdász megemlítette: sokan korábban a kormánytól várták, hogy tegyen lépéseket a nyomott magyar bérszint megemeléséért. Majd hozzátette: most a gazdaság megteszi ezt.

De hogyan bírják el ezt a kkv-k?

A kérdés az, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások vajon elbírják-e a mainál minden évben 6 százalékkal magasabb bérek kifizetését? A multinacionális cégek igen termelékenyek, és nemcsak az olcsó bér, hanem az adókedvezmény, az infrastruktúra, a képzett munkaerő, az európai időzóna, a német gazdasághoz való földrajzi közelség miatt jöttek Magyarországra.

Hatékonyságuk miatt a nagyvállalatoknak aligha okoz gondot akár 20-30 százalékos béremelés. Viszont a kisebb cégeket, a kkv-szektor szereplőit a bérköltségek megugrása megviselheti – mondta, hozzátéve, hogy akkor is muszáj alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Ha kíváncsi, mit mondott a Brexitről, arról, hogy milyen hatással lehet Magyarországra, a nálunk lévő brit cégekre, hogy mit gondol a külföldi tőkéről, a migrációról, kattintson!

Forrás: 24.hu