Sok kérdés nyitott még az új pécsi önkormányzati cég, a Ledina Kerámia Kft. közeljövőjét illetően, de a Zsolnay Zrt.-nél történt tömeges felmondással kapcsolatosan is – írja a bama.hu.

Mikor és hol tudnak dolgozni mától, vagy jövő héttől a pécsi Zsolnay-gyár volt dolgozói, s konkrétan mit csinálnak, amíg nincs megrendelése az új pécsi porcelános cégnek, a Ledina Kerámia Kft.-nek? – kérdeztük szerdán a pécsi városházától, de az önkormányzat egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Arra is rákérdeztünk, hogy amíg nem lesz konkrét megrendelés, „állási” pénzt kapnak-e a dolgozók, vagy a tényleges munkabért, illetve hogy mire számít a városháza, mi fog történni a következő napokban, s pontosan hány fő igazolt át a Ledinához.

Utóbbiról nem hivatalosan úgy tudjuk, százharmincöten lehetnek. S bár fontos, hogy miből fogja fizetni a Ledina a százharmincnál is több embert – hiszen egyelőre nincsen tényleges tevékenységük, és tudomásunk szerint a pécsi költségvetésben sem rendeltek még konkrét összeget a cég működtetésre –, még izgalmasabb és élesebb kérdés, hogy mi lesz pénteken. Információink szerint ugyanis tizedikén a dolgozóknak meg kellene kapniuk a Zsolnaytól a májusi munkabérüket. Úgy tudjuk, kaptak olyan ígéretet, hogy ha a Zsolnay nem fizetné ki őket, a Ledina ezt is megelőlegezi nekik – persze kérdés, ha így lesz, miből fizetnek, hiszen tudomásunk szerint a munkabértömeg a harmincmillió forintot jócskán meghaladja.

Még kedden kerestük a Zsolnay többségi tulajdonosát, Bachar Najarit, hogy kommentálja a tömeges felmondást, de még nem válaszolt.

Vagyonfelügyelő veszi át az irányítást?

Már kezdeményezhették a Zsolnay Zrt. felszámolását nem hivatalos értesülésünk szerint. Úgy tudjuk, a Zsolnay Zrt. egyik hitelező bankja követelésként eladhatta a felmondott, s határidőre ki nem fizetett hitelét, és a követelést megvásárló cég kezdeményezhette a felszámolást. Megírtuk: a többségi tulajdonos megtámadta a hitel felmondását. Ez a felszámolás jogerős elindítására hatással lehet, de – mivel stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezet a Zsolnay – a vagyonfelügyelő kijelölésére, céghez rendelésére nem. Ha kijelölik, s úgy tudjuk, erre akár napokon belül sor kerülhet, ő irányítja majd a Zsolnayt, és birtokolja a menedzsmentjogokat.

Aláírtak a Ledinához

Három papírt is aláírt értesüléseink szerint az a mintegy százharminc ember, akikről úgy tudjuk, hivatalosan mától nem a Zsolnay Zrt. dolgozói. Az azonnali hatályú felmondás ugyanis szerdán lett érvényes állítólag. Ha ez igaz, akkor a mai az első napjuk a Ledina Kerámia Kft.-nél a volt Zsolnay-dolgozóknak. Úgy tudjuk, hogy aláírtak egy felmondási nyilatkozatot, a Munka törvénykönyvében szereplő azonnali hatályú felmondási lehetőségre hivatkozva, azt alaposan megindokolva. Emellett aláírták új munkaszerződésüket, illetve egy olyan megállapodást, amelyben a Ledina vállalja, hogy úgy veszi át őket, mintha jogfolytonos cég lenne a Zsolnayval.

Bedolgozhatnak az új cégtől a réginek?

Hogy mi lesz a Zsolnay meglévő megrendeléseivel? Úgy tudjuk, elképzelhető, hogy a volt Zsolnay-dolgozók a Zsolnay-gyárban fogják azokat teljesíteni. Ha ugyanis kijelölik a vagyonfelügyelőt, és neki sikerül ezt a partnerekkel is letárgyalnia, akkor megbízhat egy arra alkalmas céget is bedolgozásra, hogy a megrendeléseket teljesíteni tudják, akár a saját helyiségeit és eszközparkját használva, külön megállapodást képező megbízási díjért. Ma már ugyanis gyakorlatilag nincs számottevő termelő embere a Zsolnaynak. És melyik cég lenne erre a legalkalmasabb, ha nem éppen a volt Zsolnay-dolgozókkal rendelkező Ledina Kerámia?

Forrás: bama.hu