A kormány a foglalkoztatás további növelése érdekében a többször hangoztatott elveinek megfelelően azokat is hadra fogná egy speciális közfoglalkoztatási programban, akik amúgy nehezen foglalkoztathatók – írja az mfor.hu.

Ahogy arról mi is beszámoltunk már korábban, mivel a kormány véleménye szerint is kifogyott hazánk a közmunkásokból és várhatóan tovább már nem fog emelkedni a 250 ezres létszám, egy speciális programon dolgozik.

Ennek keretén belül a "közfoglalkoztatásba sem bevonható társadalmi rétegek foglalkoztatási lehetőségeit" teremtenék még. Június 6-án jelent meg az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben, egy nappal később pedig újabb rendeletet tettek közzé, mely nemcsak a speciális közfoglalkoztatási programok kereteit határozza meg, de fizetésről is rendelkezik.

Ez alapján napi 6 órában 5 hónapig dolgozhatnánakazok a mentális, szociális vagy egészségügyi problémákkal küzdő személyek, akik a hagyományos programba nem férnek be.

Ez csak kicsivel több mint a hagyományos közfoglalkoztatásban megszerezhető 52 638 forintos jövedelem fele és a jelenlegi minimálbér mindössze 37 százaléka.

Ha azonban legalább középfokú végzettség és szakképesítést igénylő munkakörről van szó, akkor valamivel többet, 53 277 forintot ad a kormány, amiből 35 429 forint mehet a dolgozó zsebébe.

A rendelet alapján speciális közfoglalkoztatási pontok jöhetnek létre, ami lehet önkormányzat vagy önkormányzati nonprofit társaság is.

Forrás: mfor.hu