Hamarosan kezdődik a nyári szezon, de a tó menti vendéglátósok már szakképzetlen munkaerőt is alig találnak. A szakácsok és a pincérek ugyanis magasabb fizetésért külföldre mennek. Siófokon is kritikus a helyzet, épp ezért a helyi szakképzési centrum ösztöndíjakkal bírná helyben maradásra a fiatal szakembereket – olvasható a Somogy TV oldalán.

Üdítő kivétel a Balaton-parton, ebben a siófoki étteremben már megvan a személyzet a nyári szezonra. Ám eddig a jó hír, ugyanis 10 fős csapatból mindössze dolgozó szakképzettek. Tóth László étteremvezető azt mondja: örül, hogy egyáltalán talált elegendő pincért és szakácsot az idén.

Tóth László étteremvezető:
Volna felvevő piac mert az is nagy segítség volna, csak nem vonzó, tehát nem jó jövedelmezőség, nem vállalják ezért, hogy az ország másik részéről vagy vidékről, hogy lejöjjön a Balatonra dolgozni.

Tóth László szerint sürgősen orvosolni kell a problémát, hiszen a szakemberhiány a minősági vendéglátást veszélyezteti. Épp ezért fontos, hogy a Siófoki Szakképzési Centrum felismerve a balatoni vállalkozókat sújtó problémákat a piac igényeihez igazítja a képzéseket - mondja Szamosi Lóránt, az intézmény főigazgatója.

Szamosi Lóránt főigazgató, Siófoki Szakképzési Centrum:
Elsősorban az alapképzés ami fontos számunkra, nyilván van ,szakács és felszolgáló képzés, mégis azt gondolom, hogy a felnőtt oktatás ami viszonylag enyhülést hozhat az égető szakemberhiányra, évente kétszer iskolázunk be felnőtt oktatásra, szeptemberben és februárban, mindenképpen elmondhatom, hogy ez sikeresen lezajlott a siófoki szakképzési centrum iskoláiban, különösen itt Siófokon.

Sőt a szakképzési centrum javaslatára a város egy ösztöndíjprogrammal próblja helyben tartani a szakképzett munkaerőt -tette hozzá Szamosi Lóránt.

Szamosi Lóránt főigazgató, Siófoki Szakképzési Centrum:
Minden évben meghatározzuk a helyi hiányszakmákat, ehhez a város ösztöndíjat biztosít, nem is keveset 6000 forinttól 15000 forintig, ez önmagában nem újdonság, ugyanis ezt nagyon sok város csinálja, hanem rávettük, vagyis megpróbáljuk rávenni arra a helyi vállalkozókat, főként a vendéglátásban dolgozókat, hogy ezt még egészítsék ki, adott esetben ugyanekkora összeget tegyenek hozzá a városi ösztöndíjhoz.

Az ösztöndíj pedig arra kötelezi a képzésben részt vevőket, hogy ott folytassák munkájukat ahol gyakorlatukat végezték. A vendéglátók emellett még mindig a bérek emelésében látják a megoldást. Ebben nyújthat segítséget, hogy a kedden a parlament döntése értelmében január elsejétől 27-ről 18 százalékra csökken az éttermi ételek áfája.

Forrás: Somogy TV