A mentális, egészségügyi és szociális problémák miatt nem foglalkoztatható embereket is bevonná a közfoglalkoztatásba a kormány – írja a HVG.

Hétfőn a Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával megjelent egy kormányhatározat „a mentális, szociális vagy egészségügyi okból foglalkoztatásba be nem vonható álláskeresők foglalkoztathatóságának növelését szolgáló” intézkedésekről – vagyis arról, hogy hogyan lehet dolgoztatni azokat, akiket egyébként nem lehet dolgoztatni.

A kormányhatározatból egyébként az derül ki, hogy a közfoglalkoztatásba vonná be a kormány a mentális, szociális és egészségügyi problémával küzdőket, ehhez „speciális közfoglalkoztatási bérezést”, a foglalkoztatásukat célzó közfoglalkoztatási programok támogatását, illetve 209 millió forintból egy „közfoglalkoztatási pilot mintaprogramot” terveztek be, amit a belügyminiszternek kell intéznie.

Az egészségügyi okok miatt nem foglalkoztathatókat egyébként elismerik, hogy törölni kell az álláskeresői nyilvántartásból.

A határozatban szó van a foglalkoztathatósági szakvéleményezés felülvizsgálatának előkészítéséről és a nem foglalkoztathatók komplex egészségügyi vizsgálatáról is, vagyis eszerint átírják annak a szabályait is, hogy ki számít foglalkoztathatónak.

Forrás: HVG