Szakszervezeti források szerint az Auchannál és a Tescónál is kísérletet tettek rá, hogy a szerződés apró betűs részében mondassanak le a dolgozókkal arról, hogy kéthetes szabadságot vehessenek ki a nyáron. Kényszer azonban nem volt, aki kiszúrta a turpisságot, nem írta alá a papírt – írja a HVG.

Több nagy kereskedelmi lánc megpróbált olyan szerződést aláíratni dolgozóival, amelyben az aprós betű részben lemondattak vele arról, hogy egyszerre két hét szabadságot vehessen ki – írta a keddi Népszabadság szakszervezeti forrásokra hivatkozva. A szerződés aláírása ugyanakkor nem volt kényszer.

A Magyar Idők hétfői számában írt arról, hogy a munkáltatók önkéntes nyilatkozatra kényszerítik a bolti dolgozókat, amelyben lemondatnak velük törvény adta jogukról, hogy nyáron szabadságot vehessenek ki. A helyzetet a vasárnapi zárvatartás megszüntetésével súlyosbodó munkaerőhiány idézte elő.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a Tescónál és az Auchannál valóban volt ilyen kísérlet. A dolgozók egy része jóhiszeműen aláírta a papírt, ezzel lemondott a kéthetes kikapcsolódás lehetőségéről, de nagyobb részük még időben felfigyelt az apró betűs részre.

Az Auchannal a hírek szerint már vissza is vonták a szerződés kiegészítését. Erről hivatalosan annyit mondtak, hogy betartják a vonatkozó törvényeket, de ha a dolgozó lemond a kéthetes szabadságról, írásban rögzítik a döntést. A Tesco későbbre ígért választ az ügyben.

A szakszervezetek szerint a cégek szándéka az lehetett, hogy megelőzzék a nyári fennakadást, ami a szektorra jellemző munkaerőhiány miatt alakulhat ki, ha túl sokan mennek el egyszerre szabadságra. Az utóbbi években az ágazat tapasztalt dolgozói tízezrével váltottak szakmát vagy települtek külföldre.

Forrás: HVG