A Munka törtvénykönyve és a sztrájktörvény módosításáról is tárgyalna a kormánnyal a Liga Szakszervezetek - jelentette be egyebek mellett tegnapi tájékoztatóján Doszpolyné Mészáros Melinda. A szakszervezeti tömörülés múlt héten, a 20 évig tartó Gaskó István fémjelezte és sok vitát kavaró korszak után megválasztott új elnöke jelezte azt is, hogy ugyancsak elővennék a korábban megszüntetett korkedvezményes és korengedményes ellátások visszaállítását célzó javaslatcsomagjukat is.

Több éves bérfelzárkóztatási program kidolgozását szorgalmazta a Liga új, a szakszervezeti tömörülés történetében az első női elnök a több érdekvédelmi konföderációval. Az érdekvédelmi szervezet módosítaná azokat az egyéni, valamint a kollektív jogokra vonatkozó előírásokat, amelyek jelentős mértékben csorbítják például a szakszervezeti jogokat - közölte a Népszava érdeklődésére a Liga elnöke. Ismét beleszólást akar a szakszervezeti tömörülés a munkakörülmények és az egészségvédelem javítása érdekében a munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzésekbe, mert 2010 után ezeket a jogosítványaikat elvették tőlük. A többségi állami tulajdonban lévő cégekre vonatkozó diszkriminatív szabályozás megszüntetését is célul tűzte ki a Liga Szakszervezetek. A pótlékrendszerre és a bérezésre vonatkozó szabályozás sem maradhat a jelenlegi formájában - figyelmeztetett Doszpolyné Mészáros Melinda.

A tavalyi statisztikai adatok alapján mintegy 20 ezer forinttal maradt el a minimálbér a létminimumként kiszámolt havi jövedelemtől. Idén ugyan ez a különbség csökkent, de még így is nagyjából 10 ezer forint a különbség. A Liga fontos célja, hogy a minimálbér nettó összege elérje az egy személyre számított létminimum összegét. Az unióban Magyarország jelenleg a 18. helyen van a minimálbér összegét figyelembe véve, míg Luxemburgban a minimálbér eléri a havi 2 000 eurót, addig hazánkban ez az összeg csupán 330 euró. Erről a Liga nem csak a többi szakszervezeti konföderációval, de a munkaadók szervezeteivel is tárgyalna - hangsúlyozta az elnök.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ugyan megszüntette a létminimum számítást, de a Liga a társ-konföderációkkal akár intézményesített keretek között a jelenlegi, vagy egy új módszer szerint fogja elvégezni a szükséges számításokat - emelte ki Doszpolyné Mészáros Melinda. Ennek ismerete amúgy is elengedhetetlen a 2017-es minimálbér és bérminimum tárgyalásokhoz - tette hozzá.

Támogatni kívánja a Liga az egészségügyben, a szociális, a köznevelés, közoktatás, valamint a közlekedési ágazatokban a szakmai, létszám és bérgondok megoldását is. Az egészségügyben szervezett eddigi demonstrációkat például a Liga nem csak erkölcsileg, de anyagilag is támogatta - hangsúlyozta az elnök.

Forrás: Népszava