A válság óta először az idei első negyedévben ismét nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma. Közben 70 százalék fölé emelkedett az egyéni befizetések aránya. Üröm az örömben viszont, hogy 25 százalékkal megugrott a nemfizetés miatti tartalékképzés. Ez, de más is azt jelzi, hogy azért nincs minden teljesen rendben – írja az azenpenzem.hu.

A válság kitörése után negyedévről negyedévre morzsolódott le (lásd grafikonunk) az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma. Az idei első negyedévben azonban végre megfordulni látszik ez a trend. A változás egyelőre még egyáltalán nem látványos, hiszen 2015 végéhez képest mindössze mintegy ötszáz fővel többen takarékoskodnak így idősebb korukra. Az már lelkesítőbb lehet a kasszák számára, hogy az újonnan belépők száma a jegybank (MNB) friss adatai szerint megközelítette a 12 ezret.

Az igen karcsú idei gyarapodást részben az új belépők számának rég nem látott nagysága teszi jelentősebbé. Még ennél is fontosabb lehet viszont, hogy – mint az a grafikonon is látszik – korábban éppen az első negyedévek hoztak jelentősebb csökkenést. Így megalapozottnak tűnhet trendfordulóról beszélni. Az igazán szép statisztikát azonban egyetlen dolog kissé kétségessé teszi.

Szüneteltetés nincs, de befizetés sem

A válság hatásaként ugyanis nem csak a megtakarításukat felszámolók száma nőtt, egyre többen szüneteltették tagságukat. Az előző év végén a kasszák több mint 23 ezer ilyen tagot tartottak nyilván. Egy idei törvénymódosításban azonban lehetetlenné tették ezt az állapotot. A jogalkotók ezt a lehetőséget már 2003. január 1-jén törölték a pénztári szabályozásból, de több pénztár gyakorlatában is fennmaradt. A törvénymódosításban most egyértelművé tették, hogy a tag nem szüneteltetheti a tagdíjfizetést. Ugyan az erről szóló előírást még nem hirdették ki, de az MNB a közzétett táblázatban már kihúzta ezt a sort.

Jelenleg az látszik, mintha szinte mind a 23 ezer tag elkezdett volna fizetni, ami teljesen valószínűtlen. Nem véletlen, hogy egy év alatt 25 százalékkal ugrott meg a nemfizetés miatti tartalékképzés. A 2015-ben a nyilvántartásban szerepeltetett teljes befizetéseknek majdnem negyedét a meg nem fizetett tagdíjak miatti tartalékképzés tette ki. Ez az arány pedig az idei első negyedévre 34 százalékra emelkedett. Minden harmadik forint beérkezése kérdéses tehát.

A nem fizetők miatt van működési nyereség

Az előbbiek tükrében egy másik, kifejezetten kedvező adatot is érdemes lehet átértékelni. Az MNB statisztikája alapján ugyanis az egyéni befizetések aránya az egészen fantasztikus 71 százalék közelébe emelkedett- Elméletben tehát minden tíz nyugdíjra önkéntes pénztárban takarékoskodó közül már több mint heten nem béren kívüli juttatásként, hanem egyénileg fizetnek be. Ha befizetnek, de talán úgy még pontosabb lenne írni, hogy ha befizetnének.

Az első negyedévben az azonosított, egyéni számlán jóváírt bevételek 17,1 milliárd forintot tettek ki. A statisztikában közben 8,3 milliárd forintnyi munkáltatói juttatást és 14,5 milliárd egyéni befizetést szerepeltetnek. Valószínűnek tartjuk, hogy az elmaradás majdnem teljes egészében az utóbbi tételt érintheti. A pénztáraknak azonban nem is annyira rossz ez a helyzet. Költséget ugyanis (ha nem is túl sokat) a nem fizetők pénzén elért hozamból is levonhatnak. Éppen ennek következtében nincs a kasszáknál működési veszteség. Az idei első negyedévi 229 millió forintos mínuszt ugyanis bőven ellensúlyozza az elmaradt tagdíjfizetés miatt levont 474 millió forint.

A bajban levők (aligha jókedvéből nem takarékoskodik valaki tovább) sem járnak azonban rosszul, hiszen a pénztárak 2016 első három hónapjában is szépen termeltek hozamot. A vagyont nettó módon (tehát a költségek levonása után) évesítetten 9 százalékkal hizlalták. Ez azonban sajnos most félrevezető lehet. A rendkívül alacsony hozamkörnyezet ugyanis előbb-utóbb visszaveti a pénztárak teljesítményét is. Ha pedig nincs elég hozam, akkor a levonások sem feltétlenül kivitelezhetőek. Veszély még, hogy mi lesz, ha a cafeteriát tényleg végleg „beszántja” a kormány. Mint arról korábban írtunk, a pénztáraknak mindenképpen erőfeszítést kell majd tenniük – a kisebbeknek és kevesebb egyéni taggal (extrán sok nem fizetővel) rendelkezőknek esetenként a túlélésért.

Forrás: azenpenzem.hu