A Liga Szakszervezetek csütörtökön megválasztott elnök asszonyának célja a konföderáció új alapokra helyezése és megerősítése, hogy ismét „a szakszervezeti élet meghatározó és hiteles szereplőjévé váljon.” Sor kerülhet a székház hasznosítására, „esetleges” értékesítésére – írja a Magyar Hírlap.

Történelmi pillanathoz érkezett a magyar szakszervezeti mozgalom – így értékeli a Liga, hogy először került női elnök egy konföderáció élére, amikor csütörtökön a Liga Tanács kétharmados többséggel elnökké választotta Doszpolyné Mészáros Melindát, a Liga addigi főtitkárát, vezető jogtanácsosát. A szakszervezeti szövetség tegnapi közleményében leszögezi, hogy a küldöttek „a szakszervezetek erős bástyájának is tartott Liga életében új fejezetet nyitottak”.

A konföderáció közölte: a résztvevők erős támogatása azt jelzi, hogy egyetértenek az újonnan választott elnök célkitűzéseivel, amelyek szerint a legfontosabb a Liga új alapokra helyezése és megerősítése, hogy ezáltal a konföderáció újból a szakszervezeti élet meghatározó és hiteles szereplőjévé váljon. Az elnök asszony céljai között szerepel a többéves bérfelzárkóztatási program kidolgozása, az eddigi bérrendezésekben nem érintett ágazatok helyzetének kezelése, egy igazságosabb, a társadalmi igényeknek jobban megfelelő személyijövedelemadó-rendszer kialakítása, valamint hogy korrekt és konstruktív partnerként folytassák a kormánnyal a megszakadt tárgyalásokat a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosításáról és a korhatár előtti ellátások újragondolásáról. Emellett Mészáros Melinda fontosnak tartja a szakszervezetek általános megítélésének javításával egyidejűleg a munkavállalók szakszervezetekbe vetett bizalmának visszaszerzését.

A Liga Tanács radikálisan csökkentette a tisztségviselők tiszteletdíját és „a konszolidáció jegyében döntött a Liga székházának hasznosításáról, esetleges értékesítéséről”. A közlemény tudatja azt is, hogy „az újonnan megválasztott elnök, szakítva elődje hagyományaival, nem kíván beköltözni a sajtóban oly sokszor kifogásolt elnöki irodába, sőt mi több, felajánlotta, hogy a hatékony munkavégzés érdekében ezentúl a tagszervezetek és a munkatársak használják azt.

Forrás: Magyar Hírlap