Már a nyáron fokozott hatósági ellenőrzések kezdődnek azoknál az áruházláncoknál, ahol vasárnap is munkavégzés zajlik – értesült a Magyar Idők. A kormány továbbra is támogatja a dolgozók helyzetét könnyítő javaslatokat.

Hamarosan megkezdődnek azok a munkaügyi hatósági ellenőrzések, melyek a vasárnapi boltzár eltörlésével újra életbe lépett hét végi árusítás körülményeit vizsgálják. Az elkövetkező hónapokra tervezett ellenőrzések főképp arra irányulnak majd, hogy a kereskedők a jogszabályi előírások szerint járnak-e el a munkaszervezés, a vasárnapi pótlékfizetés, a túlórák elszámolása, továbbá a dolgozókat érintő foglalkoztatási gyakorlat szempontjából – tudta meg a Magyar Idők.

Arra a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) hívta fel a figyelmet, hogy a boltzár eltörlése után sietősen újranyitott nemzetközi áruházláncok üzleteiben csak lassan töltődnek fel az üres álláshelyek. Az egyébként is munkaerőhiánnyal küzdő vállalatok emiatt a hétnapos nyitvatartási időben szakképzetlen diákmunkásokkal és a meglévő dolgozók átcsoportosításával, túlóráztatással oldják meg a működést.

– A túlfeszített üzemmód már a nyári szabadságolások tervezését is megnehezíti, a munkavállalók ismét kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, ezért szükségesek az ellenőrzések – mondta lapunknak Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. Jelezte: a Nemzetgazdasági Minisztériummal e kérdésben folytatott egyeztetés szerint a hatósági vizsgálatok valamennyi munkaügyi, munkavédelmi előírás betartására kitérnek majd.

Támogatja a kezdeményezést a kormány is, erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatta a szakszervezetet. Lázár János KDFSZ-nek küldött levelében leszögezte: haladéktalanul meg kell kezdeni a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését. A tárcavezető azt is jelezte: a kormány készen áll arra, hogy megfontolja azokat a javaslatokat, amelyek a munkavállalók helyzetét rendezhetik.

Az érintettek által várt jogszabályi segítséget Lázár szerint azonban meg kell hogy előzze a munkavállalói és a munkaadói oldal konszenzusa, amely alapot adhat az Országgyűlés későbbi döntéseinek. A Magyar Idők úgy tudja, a jövő héten a szakszervezet kezdeményezésére ülnek először közös tárgyalóasztalhoz az ágazati szövetségek, valamint a dolgozók képviselői.

Szárnyal a forgalom

A hazai kiskereskedelmi forgalom 33 hónapja folyamatosan nő – hívta fel a figyelmet Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán. A Központi Statisztikai Hivatal szerdán azt közölte, hogy márciusban 5,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 7,6 százalékkal az iparcikkek, tartós fogyasztási eszközök eladásai nőttek, az élelmiszerekből pedig 1,9 százalékkal fogyott több. Az adatokból kiderül, 2010 óta 15,1 százalékkal bővült a bolti forgalom, amely jelentősen meghaladva az Európai Unió 6,5 százalékos növekedését. Az NGM közleményében azt hangsúlyozta, a tartós cikkek értékesítésének jelentős emelkedése jól jelzi a fogyasztói bizalom erősödését, a családok ugyanis egyre inkább képesek és hajlandók költeni a drágább cikkekre. Az élelmiszerüzletek forgalma már 2014-ben meghaladta a válság előtti rekordszintet. A minisztérium szerint egész évben tartósan magas lehet a növekedés üteme a foglalkoztatás bővülésével párosuló dinamikus béremelkedés, az alacsony infláció, illetve a kormányzat intézkedések, például a személyijövedelemadó-csökkentés következtében.

Forrás: Magyar Idők