Indul az idei integritásfelmérés a közszférában, az Állami Számvevőszék több mint 7200 költségvetési szervet kért fel elektronikus levélben, hogy töltse ki a korrupciós kockázatok felmérését szolgáló kérdőívet - közölte az ÁSZ a hírportálján szerdán.

    A www.aszhirportal.hu beszámolója szerint az önkéntes felmérésben évről évre egyre több szervezet vesz részt, mivel felismerték, hogy a kérdőív kitöltésével és a felmérés eredményei alapján készült nyilvános elemzések révén jobban tudják azonosítani a korrupció által veszélyeztetett tevékenységeiket, illetve a korrupcióval szembeni ellenállóképességük gyenge pontjait. Az ÁSZ ellenőrzései során is értékeli az integritásszemlélet érvényesülését.

Hozzátették: az Állami Számvevőszék küldetésének tekinti a korrupció elleni fellépést, a korrupció megelőzését, ezért - ebben az évben már hatodik alkalommal végzett - integritásfelmérésével az integritás kultúrájának a megteremtését kívánja elősegíteni. A felmérésben részt vevő költségvetési szervek tudatosíthatják, melyek működésüknek a korrupció által veszélyeztetett területei, és nyilvánvalóvá válik számukra, hogy milyen kontrollok kiépítésére, illetve eredményesebb működtetésére van szükség szervezeti integritásuk érzékelhető javulása érdekében - írták.

Tavaly a válaszadó 2557 szervezet döntő többsége vállalta a kérdőívek évenkénti kitöltését, szerdán az ÁSZ 7255 költségvetési szervet kért fel elektronikus levélben, hogy vegyen részt az integritásfelmérésben. Az elektronikus kérdőív kitöltésére június 24-ig van lehetőségük a költségvetési szerveknek.

A felmérésben alkalmazott kérdőív, valamint az annak kitöltéséhez szükséges tudnivalók az Integritás Portál Adatfelvétel 2016 menüpontja alatt érhetők el.

Az ÁSZ hírportáljának beszámolója szerint az eddigi felmérések eredményeit összefoglaló tanulmányok elérhetők az Integritás Portálon. Az elemzések rámutatnak az egyes intézménycsoportok feladatköréből adódó és tevékenységében rejlő korrupciós kockázatokra, illetve jelzik az ezek kezelésére hivatott kontrollok kiépítettségének szintjét.