A frissdiplomások többsége álláshirdetésre jelentkezve, vagy személyes ismeretség útján jut be első munkahelyére. A harmadik leggyakoribb módja a munkahelyszerzésnek, amikor a volt hallgatót a korábbi szakmai gyakorlatos helye alkalmazza – írja a 24.hu.

A Budapesti Gazdasági Egyetem 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban végzett diplomásainak majdnem fele (48%) rendelkezett főállású munkaviszonnyal az abszolutórium megszerzésekor. A többi megkérdezett hallgató 38 százaléka 1 hónapon belül, 58 százaléka pedig átlagosan 3 hónapon belül talált magának munkát. Az érintettek mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azóta sem sikerült munkát szereznie.

A többség (26%) álláshirdetésre jelentkezve került be első munkahelyére, vagy személyes ismeretség révén alkalmazták (24%). A harmadik leggyakoribb módja a munkahely megtalálásának az volt, amikor a volt hallgatót a gyakorlati helye alkalmazta (19%). A megkérdezettek 17 százaléka közvetlenül a munkáltatónál jelentkezett, illetve 8% korábbi munkakapcsolat révén jutott a munkához.

Összességében a diplomásoknak átlagosan 35 helyen kellett próbálkozniuk ahhoz, hogy megszerezzék első állásukat. Állásinterjúra pedig csupán átlagosan 6 esetben hívták be a végzett hallgatókat a munkaadók.

A megkérdezettek kétharmada (72%) a tanult szakmájában helyezkedett el: 21% a saját, további 51% a saját és ahhoz kapcsolódó szakterületen. A nagy többség (87%) állandó jellegű és határozatlan idejű, 11% pedig határozott idejű munkaszerződésről számolt be.

A kutatásba bevont öregdiákok összességében elégedettek a munkájukkal, illetve munkakörülményeikkel. Leginkább a munka személyi, illetve tárgyi körülményeivel, valamint a munka szakmai, tartalmi részével elégedettek. Legkevésbé a szakmai előmenetellel, valamint a jövedelemmel, juttatásokkal szemben mutatkozott elégedettség. Mindent összevetve a megkérdezettek 28 százaléka teljesen, 56% pedig elégedett a munkájával.

(A BGE Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében végzett felmérésben összesen 333, 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban az intézményben végzett (vagy ebben az évben legalább abszolutóriumot szerzett) hallgató vett részt. Az adatfelvétel a 2014/2015-ös tanév tavaszi szemeszterében történt.)

Forrás: 24.hu