Egyenlő mértékben felosztva is odaadhatják az intézményvezetők kollégáiknak a jövő szeptemberi béremelést – hangsúlyozza a szaktárca. A pedagóguskar és a szakszervezet tiltakozik a törvénymódosítás ellen – írja a Magyar Hírlap.

„A szakszervezetek követelése volt, hogy a pedagógus-előmeneteli rendszert meg kell változtatni abba az irányba, hogy lehetőséget biztosítson a pedagógusok aktuális többletteljesítményének elismerésére. A kérdés feloldására jelent megoldást az Emmi javaslata, amely szerint az intézmények maguk dönthetnék el, hogy a 2017. szeptember 1-jei béremelésre szánt összeget hogyan osztják el a pedagógusaik között teljesítményarányosan. Figyelembe véve a köznevelési kerekasztal álláspontját, a törvényjavaslat azt tartalmazza, hogy az intézményvezetőknek nem kötelességük teljesítmény alapján differenciálni a többletforrást, hanem odaadhatják a hatályos szabályok szerint is kollégáiknak egyenlő mértékben felosztva. A döntéssel tehát egyértelműen növekszik az intézmények autonómiája” – közölte lapunkkal az oktatási államtitkárság, a differenciált béremelésre vonatkozó kérdésünkre.

Megírtuk, a múlt héten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere benyújtotta a parlamentnek az oktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló jogszabálytervezetet, amely az állami intézményfenntartás változásaival összefüggő cikkelyek mellett rendelkezik arról is, hogy a munkáltató az iskolaigazgató javaslatára és egyetértésével kollégánként differenciálhatja a jövő évi, tízszázalékos béremelés mértékét.

A módosítás ellen mind a Nemzeti Pedagógus Kar, mind a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik. A pedagóguskar álláspontja szerint mivel egy korábban törvényben rögzített béremelésről van szó, amelyet mindenkinek a jogszabályban garantáltak szerinti mértékben meg kell kapnia, az erre fordítandó forrás semmiféle differenciálásnak nem lehet alapja. Kérésük nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy pedagógusok kiemelkedő minőségi és mennyiségi munkáját jutalmazni lehessen, illetve a pótlékoknál legyen lehetőség érdemi differenciálásra.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke a távirati irodának azt mondta, elképesztő ötletnek tartja a béremelés differenciálását. A pedagógustársadalom annak idején tudomásul vette, a béremelés lépcsőzetesen történik majd, de az, hogy az utolsó tételt nem fizetik ki mindenkinek, annak a beismerése, hogy igazságtalan a bérrendszer – közölte. A PSZ azt javasolja, hogy a tízszázalékos emelés mellett legyen egy háromszázalékos differenciált bővülés.

Nyomoznak a Telekiben történtek miatt

Folyik a nyomozás Pukli István ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi szervek kiemelt ügyek főosztálya bűnügyi támogató osztályán – adta hírül az Atv.hu. A portál emlékeztetett arra, közfeladati helyzettel visszaélés bűntett gyanújával tett bejelenést márciusban Tényi István belvárosi fideszes önkormányzati képviselő, az után, hogy a Pukli által vezetett zuglói Teleki Blanka Gimnázium egyik tanára, Bereczky Csongor az igazgató „eljárásai miatt” felmondásának beadására kényszerült. Bereczky határozottan kifogásolta Pukli politikai szerepvállalását, illetve azt, hogy a média nagyfokú jelenléte szinte ellehetetleníti az oktatást, az igazgató pedig semmit sem tesz ez ellen. Pukli István a konfliktust követően lényegében utalt rá, hogy a pedagógusnak távoznia kell az intézményből.

Forrás: Magyar Hírlap