Kedden folytatódnak a tárgyalások a kormány és a pedagógusok között – nyilatkozta Galló Istvánné a Pedagógusok Sztrájkbizottságának képviseletében a Magyar Nemzetnek. Legutóbb a tanárok múlt csütörtökön ültek tárgyalóasztalhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselőivel, ahol Gallóné elmondása szerint jelezték, hogy a kormány szóbeli ígérete ellenére kéréseiket alig vették figyelembe az oktatási törvény módosító javaslatának szövegezésekor.

Példaként említette, bár megállapodtak abban a kabinettel, hogy a mostani 10 helyett 30 százalékban lehet majd eltérni a kerettantervtől, ezt nem rögzítették az előzetes megállapodás ellenére, ahogy azt sem, hogy az intézményvezető részt vehessen az iskolára vonatkozó költségvetés tervezésében.

Ugyanakkor olyan elemek jelentek meg a módosításokban – mint például az iskolák működtetésének államosítása –, amelyeket egészen biztosan nem kért a sztrájkbizottság. Gallóné úgy fogalmazott, szakmai vita folyik a bizottság és a kormány között, mert míg szerintük az alapvető jogokat és kötelezettségeket törvényben kellene rögzítenie a kormánynak, az Emmi úgy gondolja, több esetben elegendő kormányrendelettel szabályozni a kérdést. Mint ismeretes, a sztrájkbizottság már január óta tárgyal a kormánnyal 25 pontos követeléséről.

Forrás: mno.hu