Megszületett az egyezség a munkáltató és a szakszervezetek között a LuK Savaria Kuplunggyártó Kft.-nél - adta hírül a Napi.hu-nak Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség Nyugat-Dunántúli regionális ügyvivője.

A Május 13-i autós tüntetést követően a két szakszervezet - a Vasas, illetve a SZAKAD FSZ közösen munkaügyi vitát kezdeményezett a szombathelyi LuK vezetésével mint munkáltatóval: a követelések 60 százalékban a nagyobb bérre, 40 százalékban pedig a munkakörülmények javítására, különösen a munkaidő beosztásának megváltoztatására irányultak. A cél az volt, hogy 12 százalékos béremelést érjenek el a fizikai dolgozóknál és legalább 5 százalékos általános béremelést a szellemi munkakörben foglalkoztatottaknál.

Molnár Ákos szerint a hétfőn zajló bértárgyalás eredményesen értek véget: az eredményekről a két fél hamarosan közös közleményt ad ki.

A munkavállalóknak az alacsony béreken túl a munkaidő beosztással volt a legtöbb gondjuk: a LuK-ban egy gépi forgácsoló havi nettó 100-150 ezer forintot tud megkeresni, ahhoz, hogy valaki 200 ezer forintot vigyen haza, szinte minden hétvégén dolgoznia és túlóráznia is kell. Sérelmezték azt is, hogy az LuK-ban felmondtak egy szakszervezeti vezető társuknak és megalázónak tartják, hogy néhány száz eurónak megfelelő végkielégítéssel küldték el, szerintük jogellenes módon.

Az LuK-nál működő két szakszervezet képviselői egybehangzóan azt mondták, hogy amennyiben a munkaügyi vitában folyó egyeztetésen nem érnek el eredményeket, úgy a komolyabb lépésektől, akár egy sztrájk megszervezésétől sem riadnak vissza, maguk mögött érzik a dolgozók többségének támogatását.

Lasszózzák az embereket

A Schaeffler Csoporthoz tartozó LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. Vas megye egyik legeredményesebben működő autóipari beszállító cége, melynek árbevétele 2013-ban meghaladta a 161,6 milliárd forintot, 2014-ben pedig a 199,3 milliárd forintot, adózás előtti nyereségük 2013-ban több mint 15 milliárd forint, 2014-ben pedig 13,8 milliárd forint volt, a NAV és a Pannon Lapok Társasága által összeállított TOP 100 kiadvány szerint.
Az LuK tengelykapcsolókat, kuplungtárcsákat és kéttömegű lendkerekeket gyárt és folyamatosan fejleszti termékeit és bővíti dolgozóinak létszámát, számos pozícióra keresnek most is munkatársakat, elsősorban mérnököket, szerelőket, gépi forgácsolókat, gépbeállítókat és elektromos karbantartókat várnak. Csakhogy Szombathelyen ma már olyan munkaerőhiány van, hogy a cégek egymástól viszik el a képzett szakembereket, feltéve, hogy akad, aki Ausztria közelsége miatt ezekben a szakmákban Magyarországon hajlandó dolgozni.

Forrás: napi.hu