Munkaerőpiaci beilleszkedési programot indítanak a közfoglalkoztatottaknak: lesznek akik továbbképzést, mások átképzést, a harmadik kör ennél is összetettebb segítséget kap, hogy el tudjon helyezkedni - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Cseresnyés Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a szakképzés átalakításáról is beszélt.

Bár 140-150 ezerrel nőtt az elmúlt időszakban a közfoglalkoztatottak száma, látszanak már a program eredményei, vagyis az, hogy egyre többnek ugródeszkaként szolgál ez a lehetőség a munkaerőpiacon – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és szakképzésért felelős államtitkára.

„Akkor, amikor 2010-et írtunk, a közfoglalkoztatottak 7 százaléka ment át az elsődleges munkaerőpiacra egy bizonyos idő után, most, a 2015-ös évvégi adatok szerint 13-15 százalék között mozog azoknak a száma, akik közfoglalkoztatásból az elsődleges foglalkoztatásban helyezkednek el.”

Ezek a számok azt mutatják, folyamatosan emelkedik ez az arány – mondta az államtitkár, hozzátéve, most egy olyan programon dolgoznak, amellyel jelentősen növelhető az elsődleges munkaerőpiacra belépő közfoglalkoztatottak száma.

„Megnézzük azokat az embereket, akik közfoglalkoztatotti körbe kerülhetnek, vagy ott vannak, milyen végzettséggel rendelkeznek, milyen egészségi állapotban vannak, milyen eséllyel tudnak az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni. A feltételezések szerint ebből a 200 ezer emberből 30-40 ezer szinte minimális segítséggel el tud majd helyezkedni. Kell egy kis képzés, de a végzettségük, az aktivitásuk, a motiváltságuk megvan. Van egy körülbelül ugyanekkora réteg, akiknek kell segíteni: át kell képezni őket, önbizalmat kell adni nekik, nagyobb segítséggel ugyancsak alkalmasak arra, hogy az elsődleges munkaerőpiacra elhelyezkedjenek, de ők még a közfoglalkoztatásban el kell hogy töltsenek egy kis időt.”

Van azonban egy nagyjából 100 ezer fős csoport, amely tagjainak jelentős segítségre van szüksége még sok esetben ahhoz is, hogy közfoglalkoztatásban részt tudjanak venni. A program hamarosan indul – mondta az államtitkár.

Egy jó szakma biztosabb megélhetést képes biztosítani, mint egy tömegével kibocsátott diploma – mondta Cseresnyés Péter. Az államtitkár úgy látja, a jó szakembereket idehaza is megfizetik. A szakképzés átalakításának lényege, hogy versenyképes tudást biztosítson, jobban közelítsen a munkaerőpiac elvárásaihoz - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és szakképzésért felelős államtitkára.

„Felmenő rendszerben olyan tudást tudunk átadni a fiataloknak, amely a munkaerőpiaci igényekhez jobban igazodik, nem beszélve arról, hogy gyakorlati képzés orientált lesz, tehát nemcsak tanműhelyben fogjuk képezni a diákok többségét, hanem a duális képzés bevezetésével gyakorlati képzőhelyek létesülnek a cégeknél.”

A cél az, hogy a jó képességű fiatalok is szakmát tanuljanak, perspektívát lássanak benne – mondta az államtitkár.

„A szakma megszerzése azzal jár, hogy biztos egzisztenciát tud teremteni. Ha valaki jó szakember, akár kétkezi munkásként is, biztosabb megélhetést tud magáénak, mint esetleg egy olyan diplomával, amivel nagyon nehéz elhelyezkedni, mert tucatszámra képezték őket.”

Ahol munkaerőhiány van, ott nem csak a mérnököket, a kétkezi munkásokat is keresik – folytatta Cseresnyés Péter. Az államtitkár szerint a jó szakembereket idehaza is megfizetik, nem kell külföldre menniük. A fizetések versenyképessége folyamatosan javul.

„Nyugat-Európával nem, Kelet-Európában a legutóbbi kimutatások szerint egy kis lemaradás van. Azt tudni kell, hogy az elmúlt időszakban - mert a munkáltatók látták, hogy csak úgy tudják megtartani a munkavállalóikat, a jó szakembereket, ha emelik a jövedelmeiket - jelentősen növekedtek a bérek. Tavaly is bejelentettük, hogy emelkedtek a reálbérek, ebben az évben ugyanezt mutatják a számok, a tendencia folytatódik: 7 százalék körüli reálbér-emelkedés volt az utóbbi időben. Ott, ahol munkaerőhiány volt, a szakembereket egyre nagyobb mértékben fizetik meg.”

Azok a munkaadók vannak gondban, azok nem találnak alkalmazottat, akik átlagos vagy az alatti jövedelmet kínálnak csak a jó teljesítmény után is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és szakképzésért felelős államtitkára.

Forrás: InfoRádió